Forum whisky.org.pl Strona Główna Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Rejestracja Zaloguj FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy
Krótki przewodnik po szkockiej whisky

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum whisky.org.pl Strona Główna · Dobre adresy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kinga2011
An Cnoc


Dołączył: 30 Lis 2010
Posty: 0

PostWysłany: Wto Lis 30, 2010 12:46 pm    Temat postu: Krótki przewodnik po szkockiej whisky Odpowiedz z cytatem

Whisky produkowana jest w różnych krajach, za pomocą nieco odmiennych metod i przy zastosowaniu różnych składników, np. jęczmienia, pszenicy, kukurydzy, itd. Czym charakteryzuje się ten szkocki trunek?

Ze względu na miejsce wytwarzania tego szlachetnego trunku, można spotkać się z nazwą whisky - stosowaną w Szkocji oraz whiskey - stosowaną w Irlandii i USA. Na samym początku irlandzki napój był bardzo popularny, jednak ze względów gospodarczych i politycznych to Szkocja wyprzedziła Irlandię.
Produkowana w Szkocji whisky uznawana jest za klasykę gatunku. Powstaje na bazie zesłodowanego jęczmienia. Do jej produkcji używa się wody, słodu jęczmiennego i drożdży, których szczep często jest ważną tajemnicą danej destylarni, ponieważ decyduje o smaku konkretnego trunku. Charakterystyczny torfowy, dymny aromat whisky nabywa podczas suszenia i prażenia słodu jęczmiennego oraz później, w momencie leżakowania destylatu w drewnianych beczkach. Warto wiedzieć, że w przeciwieństwie do innych alkoholi, trunek przechowuje się w beczkach, w których już wcześniej leżakowały bourbon, sherry czy wino. Nadaje to mu głębię smaku i ciekawy aromat. Jest to także powód, dla którego alkohol pochodzący z jednego procesu destylacji różni się aromatem - gdyż poszczególne partie destylatu były przechowywane w różnych beczkach.

Minimalne leżakowanie alkoholu to trzy lata - dopiero po tym czasie można nazwać go whisky. To samo dotyczy mocy, trunek butelkowany powinien mieć minimum 40% stężenia alkoholu. Warto wiedzieć, że najszlachetniejsza odmiana to tzw. „single malt", słodowa, pochodząca z jednej destylarni. Jest to luksusowy trunek i nie na każdą kieszeń. O wiele przystępniejsze cenowo są tzw. wersje „blended", produkowane ze słodu jęczmiennego i mieszanek zbożowych. Chociaż producenci starają się zachować linię smakową przy produkcji jednego rodzaju whisky, każda butelka jest wyjątkowa ze względu na unikatowość składników, czy jest to „single malt", czy „blended".

Więcej informacji na temat whisky można znaleźć na stronie: http://swiatwhisky.pl/. Znajduje się tam historia tego szlachetnego trunku oraz opis poszczególnych rodzajów. Pasjonatów ucieszy możliwość zapisania się do klubu pasjonatów szkockiego trunku.
Powrót do góry
Zobacz profil autoraWyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Forum whisky.org.pl Strona Główna · Dobre adresy Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Grou p

design by boo eZ-Life.net  A designer community