Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
Nowość
Whisky dojrzeje na orbicie
z dnia:2012-04-18
Na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej trwają eksperymenty z wykorzystaniem słodu i drewna dębowego ze szkockiej destylarni Ardbeg. Astronauci sprawdzają, jak whisky dojrzewa w warunkach nieważkości - informuje BBC.
Mieszkańcy Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS eksperymentują ze słodem z destylarni Ardbeg - jednej z siedmiu działających na brytyjskiej wyspie Islay (tradycyjnego szkockiego regionu produkcji whisky). Eksperyment, o którym poinformowano w siedzibie Edinburgh International Science Centre, potrwa co najmniej dwa lata.
Słód i kawałki opalonego drewna dębowego wysłano na ISS dostawczym, bezzałogowym statkiem kosmicznym jeszcze w październiku 2011 r. Są to jedne z głównych składników potrzebnych do produkcji whisky. Naukowcy chcą się przekonać, jak zareagują na stan nieważkości. Zrozumienie roli ziemskiej grawitacji w produkcji whisky może się okazać cenne dla wytwórców tego alkoholu i zainspirować ich do opracowania nowych produktów - podkreślają przedstawiciele zaangażowanej w badania amerykańskiej firmy NanoRacks LLC.
Destylarnia Ardbeg produkuje whisky od ponad trzystu lat. Orbitalny eksperyment jest prawdopodobnie pierwszym, w którym w warunkach niemal zerowej grawitacji zostaną zbadane m.in. terpeny - niewielkie cząsteczki chemiczne, które nadają alkoholowi żywy, charakterystyczny aromat. Podobne analizy prowadzone są równolegle na Ziemi. Naukowcy porównają wyniki i stwierdzą, czy na ziemi i na orbicie alkohol dojrzewa nieco inaczej.
"Prowadząc ten mikrograwitacyjny eksperyment dowiemy się czegoś więcej na temat smaków i woni. Ta wiedza może być pomocna nie tylko w produkcji whisky, ale również w wytwarzaniu żywności i perfum" - mówi Michael Johnson z NanoRacks LLC. Jego zdaniem powinna też pomóc samej destylarni Ardbeg znaleźć nowe możliwości na bazie materiałów i beczek, którymi dysponują od lat.
Irlandzką i szkocką whiskey produkuje się z mieszaniny słodu i nieskiełkowanego ziarna jęczmienia. Po krótkiej fermentacji masę zalewa się wodą, filtruje i destyluje (czasami nawet trzy razy). Tak otrzymany destylat jest bardzo mocny (może mieć ok. 80 proc.), przy czym smakiem i zapachem bardzo przypomina wódkę. Charakteru whiskey nabiera dopiero przez wiele lat leżakowania w dębowych beczkach. W tym czasie alkohol wysyca się zawartymi w drewnie garbnikami, nabierając złocistego koloru i orzechowego posmaku. Jednocześnie w trakcie leżakowania alkohol stopniowo się ulatnia, tracąc moc. (PAP)

Źródło: zan/ ula


cofnij
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |