Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


Rodzaje Whisky

Składniki Whisky

Degustacja i Przechowywanie

| Whisky | Whisky szkocka

Whisky szkocka - Alkohol - Whiskey

Pierwsza wzmianka historyczna o whisky pochodzi z dnia 24 lipca 1494 z dziennika podatkowego, w którym zaznaczone jest dostarczenie mnichowi Johnemu Cor z opactwa Lindores w Fife, ośmiu bolli słodu (około 1900 funtów, lub 870 kg ) w celu wyprodukowania aquavitae dla swojego władcy króla Jakuba IV, który zagustował w tym trunku prowadząc działania wojenne na wyspie Islay.
Jak mówią legendy, tajniki produkcji whisky przynieśli na drugi brzeg Morza Irlandzkiego mówiący po gaelicku Celtowie, którzy założyli w VI wieku na zachodnim wybrzeżu Szkocji Królestwo Dalriady. Inną bardziej znaną nazwą tego ludu są Szkoci.
Nazwa whisky pochodzi od łacińskiego określenia „aqua vitae” – „woda życia”, które w języku szkocko - gaelickim brzmiało „uisge beath” albo „usquebaugh”, a wymawiane było przez Szkotów „uisghi”, a to prowadzi nas już bezpośrednio do whisky. Pisownia współczesna whisky pojawia się dopiero od roku 1716.
W połowie XVIII wieku nowy termin malt spirit wypiera powoli określenie aqua vitae.
Pierwsza wzmianka o markowej whisky pochodzi z roku 1690 i dotyczyła whisky „Ferintosh”. Gorzelnia Ferintosh została założona na półwyspie Black Isle, przez Duncana Forbesa w 1670 roku. Był on wpływowym członkiem Wigów i zwolennikiem Wilhelma Orańskiego, czego skutkiem była napaść i splądrowanie w roku 1689 jego gorzelni przez popleczników Jakuba II. Po tym incydencie Forbes domagał się odszkodowań, które uzyskał: przywilej pędzenia whisky ze zbóż uprawianych w swoich posiadłościach, po uiszczeniu rocznej opłaty w wysokości 400 marek (około 22 funtów). Zwolnienie trwało przez 95 lat. Przez ten czas rodzina Duncana dorobiła się fortuny, dokupili sąsiednie ziemie i postawili jeszcze 3 kolejne gorzelnie. U schyłku lat 60 XVIII wieku Ferintosh Distillery produkowała niemal 75% legalnie pędzonej whisky w Szkocji, a słowo Ferintosh stało się synonimem jakości. Później w roku 1893 nazwę „Ferintosh” przejęła inna gorzelnia zwana do tej pory Ben Wyvis (nie ta Ben Wyvis z Invergordon).
W 1822 wydano ustawę surowo karzącą tych, którzy nielegalnie pędzili whisky. Wydana w kolejnym roku ustawa celna była próbą zachęty do tworzenia legalnych wytwórni whisky, ponieważ znosiła zarówno cła, jak i ograniczenia w eksporcie do Anglii. Książę Gordon (czwarty Diuk Gordon, jeden z najpotężniejszych właścicieli ziemskich na północnym zachodzie), którego posiadłość obejmowała obszary Glenlivet, był inicjatorem reform i zachęcał swoich dzierżawców, do wykupienia licencji umożliwiających legalne pędzenie, między innymi Georga Smitha (był on wnukiem Johna Gow, który walczył po stronie Księcia Karola Edwarda Stuarta. Zmienił on następnie nazwisko z Gow na Smith i zajął się uprawą ziemi), producenta whisky, którą później nazwano The Glenlivet. Był to pierwszy zarejestrowany zakład produkujący whisky w Szkocji. Takim oto sposobem nazwa Glenlivet oznaczająca początkowo parafię położoną w głębi gór Cairnort, określa dziś charakterystyczny typ whisky ze Speyside.
Szczytowym punktem w dziejach produkcji maltów był rok 1899, kiedy działało 148 gorzelni. W 2002 czynnych było około 90 gorzelni pracujących w pełnym lub nie pełnym wymiarze godzin.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |