Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Składniki Whisky | Woda

Woda

Ogólny pogląd mówi, że najlepsze malty robione są z miękkiej wody (o niskim poziomie PH), która wypływa z granitu. Kamień ten jest o tyle użyteczny, że ze względu na jego twardość woda nie wypłukuje z niego żadnych minerałów. Nie jest to jednak regułą, ponieważ niektóre sławne gorzelnie używają twardej wody np. Glenmorangie, Glenkinchie i Highland Park. Uważają oni, że dodatkowe minerały obecne w wodzie sprawiają iż w whisky pojawia się odrobina nuty korzennej. Według większości ekspertów jednak najlepsza jest miękka woda torfowa, tak jak na przykład na Islay, wzmacnia ona bowiem charakter whisky. Wszyscy znawcy są zgodni, że najważniejszą właściwością wody jest jej czystość. Musi ona również być wolna od wszelkich organicznych i mineralnych zanieczyszczeń, drobnoustrojów, materii organicznej i rozpuszczonych minerałów. Niektórzy producenci poddają swoją wodę promieniowaniu ultrafioletowemu, by zabić bakterie Es-cherichia coli, które mogą się tu znaleźć, ale żadna z gorzelni nie używa wody destylowanej.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |