Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Składniki Whisky | Torf

Torf

Torf jest kwaśnym produktem częściowego rozkładu roślin bagiennych, takich jak torfowiec, wrzos, turzyca i trawy – kompozycja zależy od położenia torfowiska. Do powstania torfu konieczne są obfite opady, niska temperatura i słabo przepuszczalna gleba. Najstarsze torfowiska mają nawet 10 tysięcy lat, a warstwa torfu sięga tam 9 metrów w głąb.  Kiedyś gdy torfu było pod dostatkiem, był on najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem do suszenia słodu dla gorzelni z Highlands. Początkowo zakłady produkujące whisky miały bogate złoża torfu na terenach zakładowych, ale w latach 20 XX wieku gorzelnie musiały poszukiwać torfu coraz dalej od domu. Robotnicy z gorzelni Glenmorangie wyspecjalizowali się w wyprawach na północ do Forsinard w Sutherland. Gorzelnie z rejonu Speyside sprowadzały torf z okolic Pitsligo w Aberdeenshire, który był tak twardy jak węgiel i wyróżniał się przenikliwym aromatem.

Właściwości torfu rozróżnia się w zależności od miejsca z którego pochodzą. Torf z Lowlands zawiera więcej substancji roślinnej, ma luźniejszą i bardziej miękką  konsystencję, pali się szybciej i daje więcej popiołu.  Torfowiska, które znajdują się w pobliżu morza nasycone są słoną wodą i czasami można w nich znaleźć kawałki wodorostów. Na wyspach Orkady torf dzieli się na fog - pełną korzeni warstwę wierzchnią, yarphie - warstwę małych korzonków i mosu – warstwę najgłębszą.
W dzisiejszych czasach można mierzyć stopień „zatorfowienia” słodu poprzez sprawdzanie koncentracji związków fenalowych w dymie. Niektóre gorzelnie, takie jak na przykład Glengoyne używają słodu niezatorfionego. Średni stopień zatorfienia w Speyside wynosi około 2 ppm, umiarkowany preferują gorzelnie z Highlands (Clynelish około 30 ppm). Producenci z Islay wolą proporcje 35 – 50 ppm (najmocniej zatorfiony jest Ardbeg 50 ppm).
Wszystkie  zakłady produkujące whisky mieszają słód zatorfiony z niezatorfionym aby uzyskać najbardziej pożądany poziom fenoli (wyjątkiem są te które używają tylko niezatorfiony słód). Jedynym wyjątkiem od tej reguły była Malt Mill Distillery z Lagavulin (1908 – 1966), która stosowała tylko słód zatorfiony, bowiem wzorowała się na whisky robionych dawniej (bardziej torfowych).

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |