Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


Proces produkcji

Regiony produkcyjne

| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt

Whisky jęczmienne - Single Malt

Single malt: Whisky wyprodukowana tylko ze słodu jęczmiennego, w jednej destylarni ale nie koniecznie z jednej destylacji.
Single barrel/cask: Termin bardziej precyzyjny niż single malt. Whisky została podobnie jak w przypadku single malt wyprodukowana tylko ze słodu jęczmiennego, w jednej destylarni, ale także pochodzi z jednej destylacji i z konkretnej beczki. Najczęściej na butelce takiej whisky pojawia się data rozlania do butelki oraz numer beczki. Niejednokrotnie butelki takie mają wyższą zawartość alkoholu 50% i więcej (standardem jest 40-45%). Whisky ta nie jest filtrowana na zimno.
Cask strength: whisky, która nie została rozcieńczona przed rozlaniem do butelek. Zawartość alkoholu dochodzi nawet do 60%.
Pure malt/vatted malt: Ta grupa to whisky, które powstały wyłącznie ze słodu jęczmiennego, ale z rożnych gorzelni (Najbardziej znanym przykładem jest Johnnie Walker Pure Malt tzw. Green Label).

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |