Whisky zbożowe
Whisky grain jest produkowana z jęczmienia, pszenicy, żyta oraz kukurydzy. Jęczmień stanowi tu tylko mały procent około 10.
Produkcja grain whisky możliwa jest dzięki wynalazkowi Aeneasa Coffey'a, który w roku 1831 stworzył alembik do produkcji ciągłej, tzw. Patent Still/Coffey Still ( Rzeczywistym twórcą owego aparatu był Robert Stain, który w 1826 roku opatentował aparat do destylacji ciągłej, który Coffey w 1831 ulepszył i nazwał aparatem do destylacji ciągłej, służący do produkcji whisky zbożowej). Aparaty destylacyjne nowego typu, były tanie i łatwe do kontrolowania. Produkowano w nich mocny 94-96 % alkohol w iście szaleńczym tempie – nie wymagały bowiem czyszczenia i ponownego napełniania po każdej skończonej destylacji. W celu uzyskania whisky w konwerterze (specjale urządzenie) podaje się te produkty działaniu pary pod dużym ciśnieniem aby uwolnić skrobie. Następnie podaje się je procesowi odparowywania i przenosi do kadzi zacierowych, gdzie zalewa się je gorącą wodą. Enzymy słodu z ziarna powodują rozkład skrobi na cukry proste, które umożliwiają fermentacje. Faza fermentacji jest bardzo zbliżona do fermentacji whisky słodowej. Faza destylacji odbywa się w dwukolumnowym aparacie o długości kilkunastu metrów (patent still lub continous still). Brzeczka, która już została przefermentowana jest przepompowywana do pierwszej kolumny (analyser) przez otwór w jej wierzchołku i rozpoczyna drogę w dół poprzez liczne preforowane, miedziane płytki umieszczone w jej wnętrzu.
Od dołu kolumny zostaje wprowadzona gorąca para, która doprowadza brzeczkę do wrzenia. Następnie w drugiej kolumnie (rectifier) oddziela się alkohol od wody. Na samym końcu w chłodnicy odbywa się proces skraplania gotowego już alkoholu, ma on moc 94%. Metoda ta jest bardzo szybka i tania w porównaniu do metody wytwarzania single maltów.
Whisky grain jest bardzo rzadko butelkowana jako oddzielny destylat, najczęściej wykorzystywana jest do zestawiania blendów, które przecież stanowią 90% wśród sprzedawanych whisky szkockich.
Obecnie w Szkocji znajduje się tylko 8 zakładów produkujących whisky grain. Wszystkie zakłady produkujące ten rodzaj whisky znajdują się w Lowlands oprócz Invergordon.
- Cameronbridge - to najstarszy zakład a jego destylaty używane są do takich blendów jak: Johnnie Walker, Haig’s, Black&White. Destylowania ta sprzedaje swój produkt w wersji single jako Cameron Brig Single Grain.
- Dumbarton - destylaty stąd używane są do zestawiania Ballantine’s, Ambassadora, Teacher’s i Old Smugglera.
- Girvan obecnie w posiadaniu firmy William Grant&Sons. Wersje single to: Black Barrel.
- Invergordon - jedyna destylownia w Highlands. Destylaty używane prawie wyłącznie do zestawiania blendów Whyte&Mackay. Single to Invergordon Single Grain Whisky.
- Loch Lomond - nie ma wersji oficjalnej singla. Destylaty wykorzystywane są do zestawiania blendów High Commissioner oraz Seagrama.
- North British - firma szczyci się używaniem jęczmienia w wielkości 25%. Destylaty używane do blendów Chivas Regal, The Famous Grouse i Cutty Sark.
- Port Dundas - destylaty z tej placówki wykorzystywane są w blendach Johnnie Walker, White Horse i Buchanan’s Reserve.
- Strathclyde - w blendach Old Smuggler, Ambassador, William Grant’s.