Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky zbożowe

Whisky zbożowe

Whisky grain jest produkowana z jęczmienia, pszenicy, żyta oraz kukurydzy. Jęczmień stanowi tu tylko mały procent około 10.

Produkcja grain whisky możliwa jest dzięki wynalazkowi Aeneasa Coffey'a, który  w roku 1831 stworzył alembik do produkcji ciągłej, tzw. Patent Still/Coffey Still ( Rzeczywistym twórcą owego aparatu był Robert Stain, który w 1826 roku opatentował aparat do destylacji ciągłej, który Coffey w 1831 ulepszył i nazwał aparatem do destylacji ciągłej, służący do produkcji whisky zbożowej). Aparaty destylacyjne nowego typu, były tanie i łatwe do kontrolowania. Produkowano w nich mocny 94-96 % alkohol w iście szaleńczym tempie – nie wymagały bowiem czyszczenia i ponownego napełniania po każdej skończonej destylacji. W celu uzyskania whisky w konwerterze (specjale urządzenie) podaje się te produkty działaniu pary pod dużym ciśnieniem aby uwolnić skrobie. Następnie podaje się je procesowi odparowywania i przenosi do kadzi zacierowych, gdzie zalewa się je gorącą wodą. Enzymy słodu z ziarna powodują rozkład skrobi na cukry proste, które umożliwiają fermentacje. Faza fermentacji jest bardzo zbliżona do fermentacji whisky słodowej. Faza destylacji odbywa się w dwukolumnowym aparacie o długości kilkunastu metrów (patent still lub continous still). Brzeczka, która już została przefermentowana jest przepompowywana do pierwszej kolumny (analyser) przez otwór w jej wierzchołku i rozpoczyna drogę w dół poprzez liczne preforowane, miedziane płytki umieszczone w jej wnętrzu.
Od dołu kolumny zostaje wprowadzona gorąca para, która doprowadza brzeczkę do wrzenia. Następnie w drugiej kolumnie (rectifier) oddziela się alkohol od wody. Na samym końcu w chłodnicy odbywa się proces skraplania gotowego już alkoholu, ma on moc 94%. Metoda ta jest bardzo szybka i tania w porównaniu do metody wytwarzania single maltów.

Whisky grain jest bardzo rzadko butelkowana jako oddzielny destylat, najczęściej wykorzystywana jest do zestawiania blendów, które przecież stanowią 90% wśród sprzedawanych whisky szkockich.
Obecnie w Szkocji znajduje się tylko 8 zakładów produkujących whisky grain. Wszystkie zakłady produkujące ten rodzaj whisky znajdują się w Lowlands oprócz Invergordon.
 - Cameronbridge - to najstarszy zakład a jego destylaty używane są do takich blendów jak: Johnnie Walker, Haig’s, Black&White. Destylowania ta sprzedaje swój produkt w wersji single jako Cameron Brig Single Grain.
- Dumbarton -  destylaty stąd używane są do zestawiania Ballantine’s, Ambassadora, Teacher’s i Old Smugglera.
- Girvan obecnie w posiadaniu firmy William Grant&Sons. Wersje single to: Black    Barrel.
- Invergordon - jedyna destylownia w Highlands. Destylaty używane prawie wyłącznie do zestawiania blendów Whyte&Mackay. Single to Invergordon Single Grain Whisky.
- Loch Lomond - nie ma wersji oficjalnej singla. Destylaty wykorzystywane są do   zestawiania blendów High Commissioner oraz Seagrama.
- North British - firma szczyci się używaniem jęczmienia w wielkości 25%. Destylaty używane do blendów Chivas Regal, The Famous Grouse i Cutty Sark.
  - Port Dundas - destylaty z tej placówki wykorzystywane są w blendach Johnnie Walker, White Horse i Buchanan’s Reserve.
 - Strathclyde - w blendach Old Smuggler, Ambassador, William Grant’s.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |