Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Proces produkcji | Słodowanie

Słodowanie

Słód transportowany jest 5 tonowymi ciężarówkami do gorzelni, nawet do kilku razy w tygodniu. Następnie magazynowany jest w wysokich silosach – magazynach zbożowych. Po pewnym czasie słód zostaje przeselekcjonowany – usuwa się zwiędłe korzonki, inne zanieczyszczenia (ziemia, drobne kamyczki) i pasożyty.
Kiełkujące ziarno jęczmienia  (w tej postaci wydziela najwięcej cukru potrzebnego do fermentacji) jest nasączane wodą od 2 do 4 dni a następnie suszone w pomieszczeniach ogrzewanych żarzącym się torfem (stąd później tak charakterystyczny dla whisky posmak i zapach torfu, operacja ta trwa około 8 do 12 dni). Większość zakładów stosuje mechaniczne obracanie ziarna w celu osuszenia, ale są jeszcze destylarnie, które obracają jęczmień ręcznie. Obecnie coraz rzadziej suszy się ziarno w piecach lecz aromatyzuje się je dymem torfowym. Niektóre zakłady odrzucają torf i zamiast niego wykorzystują węgiel lub gaz (np. Scapa, Glengoyne). Najbardziej cenionym ale bardzo niewydajnym rodzajem jęczmienia jest Golden Promise. W tej chwili wszystkie destylownie przeszły na bardziej wydajny rodzaj a jedynym wyjątkiem jest Macallan. Od jakiegoś czasu  większość zakładów kupuje już gotowy słód a nieliczne np. Balvenie czy Laphroaig słodują we własnym zakresie.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |