Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Banff

Banff

Gorzelnię Banff, w regionie Speyside, u ujścia rzeki Deveron do Morza Północnego, założył w 1824 roku James McKilligan. Następnym właścicielem, po śmierci McKilligana w 1837 roku był Alex Mackay, a 15 lat później James Simpson i jego syn James. W 1863 roku syn zbudował od podstaw nowy zakład w niedalekim Inverboyndie. W 1877 roku zakład nawiedził pożar, po którym musiał zostać po raz kolejny odbudowany.
Firma prowadzona przez członków rodziny Simpson odnosiła znaczne sukcesy. W połowie lat 80. XIX wieku produkowała 200 000 galonów alkoholu rocznie. Po pierwszej wojnie światowej zaczęto w Banff produkować blended whisky oraz zainstalowano linię butelkującą. Banff był wtedy jednym z lokalnych zakładów oferujących najwięcej miejsc pracy. Firma przestała dobrze prosperować w latach 20. Simpson & Co. ogłosił niewypłacalność. W 1932 roku zakład kupiła za 50 tysięcy funtów spółka Scottish Malt Distillers, będąca pod kontrolą DCL.
Sądny dzień dla gorzelni Banff nastąpił 16 sierpnia 1941 roku. Tego dnia magazyn z whisky został zbombardowany przez Niemców podczas nalotów na Wielką Brytanię. Według magazynu „Banffshire Journal” tysiące galonów whisky wyciekło, eksplodowało lub rozlało się po okolicy. Nawet hodowane przez miejscowych gospodarzy zwierzęta – kaczki, gęsi i krowy wykazywały podobno oznaki upojenia alkoholowego.
Po II wojnie światowej odbudowany zakład wznowił produkcję, ale na skutek kryzysu w branży, który miał miejsce w latach 80., Banff przestał być opłacalny i w 1983 roku został zamknięty. W 1985 roku rozebrano budynki zakładu.
Całą produkcję gorzelni Banff przeznaczano do zestawiania blendów, na rynek nie wprowadzono oficjalnej edycji single malt. Pojedyncze butelki znajdowały się w ofercie indywidualnych dystrybutorów. Na rynku whisky Banff stała się coraz rzadziej spotykana. Obecnie ma ona przede wszystkim wartość kolekcjonerską.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |