Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


Aberlour

Allt-a-Bhainne

Aultmore

Balmenach

Balvenie

Banff

Benriach

Benrinnes

Benromach

Braeval - Braes of Glenlivet

Caperdonich

Cardhu

Coleburn

Convalmore

Cragganmore

Craigellachie

Dailuaine

Dallas Dhu

Dufftown

Glen Elgin

Glen Grant

Glen Keith

Glen Moray

Glen Spey

Glenallachie

Glenburgie - Glencraig

Glendronach

Glendullan

Glenfarclas

Glenfiddich

Glenglassaugh

Glenlossie

Glenrothes

Glentauchers

Imperial

Inchgower

Kininvie

Knockando

Knockdhu - An Cnoc

Linkwood

Longmorn

Macduff - Glen Deveron

Mannochmore

Miltonduff - Mosstowie

Mortlach

Old Fettercairn

Pittyvaich

Speyburn

Strathisla

Strathmill

Tamdhu

Tamnavulin

The Glenlivet

The Macallan

The Singleton of Auchroisk

The Speyside - Drumguish

Tomintoul

Tormore

| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside

Speyside

Speyside w tym regionie występuje istne zagłębie destylarni (50% wszystkich działających), które położone są nad rzeką Spey między miastami Elgin i Dufftown. Marki takie jak Macallan, Mortlach, Glenfarclas to czołówka whisky szkockiej. Zakłady już zamknięte ale ich produkty ciągle są na rynku: Dallas Dhu, Convalmore i Coleburn. Whisky z tego regionu są na ogół słodkie, zawierają sporo estrów, dzięki czemu w ich aromacie pojawia się nuta gruszki i acetonu (zmywacz do paznokci), goździki, fiołki, jabłka, banany i lemoniada. Są to jedne z najbardziej szlachetnych, wyrafinowanych i złożonych maltów. Whisky ze Speyside zazwyczaj robiona jest z nietorfowanego słodu, choć subtelne akcenty dymne mogą pochodzić z samego jęczmienia. Są to zazwyczaj lżejsze whisky od innych z regionu Highlands. Destylaty, które dojrzewają w europejskim dębie (np. Macallan, Balvenie, Strathisla i Glenfarclas) osiągają czekoladowe bogactwo.
Region ograniczony jest wybrzeżem Moray Firth, od zachodu rzeką Findhorn, od wschodu zaś rzeką Deveron. Jest to obszar o wymiarach 32 na 50 km, przecięty rzeką Spey, najbardziej bystrą ze wszystkich szkockich rzek (choć żadna z wytwórni nie czerpie z niej wody do produkcji), zasilane są przez dopływy Avon, Livet, Fiddich, Dullan i Lossie.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |