|
SpeysideSpeyside w tym regionie występuje istne zagłębie destylarni (50% wszystkich działających), które położone są nad rzeką Spey między miastami Elgin i Dufftown. Marki takie jak Macallan, Mortlach, Glenfarclas to czołówka whisky szkockiej. Zakłady już zamknięte ale ich produkty ciągle są na rynku: Dallas Dhu, Convalmore i Coleburn. Whisky z tego regionu są na ogół słodkie, zawierają sporo estrów, dzięki czemu w ich aromacie pojawia się nuta gruszki i acetonu (zmywacz do paznokci), goździki, fiołki, jabłka, banany i lemoniada. Są to jedne z najbardziej szlachetnych, wyrafinowanych i złożonych maltów. Whisky ze Speyside zazwyczaj robiona jest z nietorfowanego słodu, choć subtelne akcenty dymne mogą pochodzić z samego jęczmienia. Są to zazwyczaj lżejsze whisky od innych z regionu Highlands. Destylaty, które dojrzewają w europejskim dębie (np. Macallan, Balvenie, Strathisla i Glenfarclas) osiągają czekoladowe bogactwo.
Region ograniczony jest wybrzeżem Moray Firth, od zachodu rzeką Findhorn, od wschodu zaś rzeką Deveron. Jest to obszar o wymiarach 32 na 50 km, przecięty rzeką Spey, najbardziej bystrą ze wszystkich szkockich rzek (choć żadna z wytwórni nie czerpie z niej wody do produkcji), zasilane są przez dopływy Avon, Livet, Fiddich, Dullan i Lossie.
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|