Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Benriach

Benriach

Zakład Benriach powstał w 1897 roku, w okolicy Elgin. Jego budowniczy – John Duff chciał powtórzyć sukces położonej niedaleko gorzelni Longmorn. Oba obiekty od 1899 roku były zarządzane przez Longmorn Distillery Co. Ltd, jednak Benriach nie zdobył takiego sukcesu rynkowego jak sąsiedni zakład i po upadku firmy Pattison’s Ltd w 1900 roku został zamknięty.
Benriach wznowił działalność dopiero 65 lat później, w 1965 roku, w którym został kupiony, rozbudowany i na nowo wyposażony przez The Glenlivet Distillers Ltd. Nie wszystkie jednak elementy wyposażenia zostały zmienione, oryginalną podłogę do słodowania jęczmienia zostawiono.
 Glenlivet Group, w której skład wchodziły cztery gorzelnie, w tym Benriach, w 1977 roku stała się częścią kanadyjskiego koncernu Seagram. Od 1985 roku w Benriach pracowało sześć kotłów i produkowano około 3,5 miliona litrów alkoholu rocznie (także w 2002 roku produkcja wynosiła 3,5 miliona na rok). Słód pochodził z produkcji własnej zakładu Benriach. Tygodniowo z 10 ton jęczmienia otrzymywano 8,5 tony słodu. W 2002 roku ta ilość słodu pokrywała zapotrzebowanie zakładu w 10 %.
Większość produkowanego destylatu przeznacza się w Benriach do zestawiania blendów Chivas. Do 1995 roku malty Benriach były dostępne rzadko, a całą produkcję przeznaczano na Chivas Queen Anne i Something Special. Od 1995 roku single malt Benriach sprzedawany jest w wersji 10-letniej. Wersja ta wchodzi w skład tzw. Heritage Selection (promowanej przez Chivas) oraz w skład oferty niezależnych dystrybutorów, np. Gordon & MacPhail i Adelphi. Jest to raczej rzadko spotykana whisky.
Warto podkreślić, że w Benriach zachowała się i wykorzystywana jest do dzisiaj oryginalna podłoga do słodowania jęczmienia. Jest ona ważnym elementem tej gorzelni, zwłaszcza w świetle faktu, że prawie wszystkie pozostałe destylarnie nie produkują już samodzielnie słodu tylko kupują gotowy. Benriach natomiast pozostała jedną z nielicznych gorzelni, w której w dalszym ciągu proces produkcji, poza butelkowaniem, odbywa się w całości na terenie zakładu.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |