Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Benromach

Benromach

Gorzelnia Benromach, jedna z najmniejszych w Szkocji, powstała w 1898 roku w regionie Speyside, na zachód od Elgin, na obrzeżach miejscowości Forres. Do życia powołali ją dwaj doświadczeni gorzelnicy: Duncan McCallum (właściciel Glen Nevis z Campbeltown) i F. W. Brickmann (handlarz whisky z Leith). W roku kolejnym, 1899, nastąpił fatalny dla działania Benromach splot wydarzeń – w październiku upadł Pattison’s Ltd, a w wyniku tego upadku swoje udziały z Benromach wycofał Brickmann, który współpracował z braćmi Pattison.
W kolejnych latach McCallum starał się utrzymać produkcję Benromach, jednocześnie walczył z urzędem finansowym. Nie powiodło mu się jednak i przez kilkadziesiąt kolejnych lat wiele razy zmieniali się właściciele Benromach, a destylacja wielokrotnie była wstrzymywana. W 1938 roku zakład stał się własnością firmy Train & McIntyre (należącej do Associated Scottish Distillers). W 1939 gorzelnię kupił John Hobbs, a następnie sprzedał ją firmie National Distillers of America. W 1953 roku gorzelnia Benromach weszła w skład koncernu DCL. Przeprowadzono w niej dwie modernizacje (1966 i 1974), ale mimo tych ulepszeń zakład miał stosunkowo małą moc produkcyjną. Na skutek nierentowności zakładu, w 1983 roku DCL był zmuszony go zamknąć.
W 1992 roku zakład Benromach został kupiony przez firmę Gordon & McPhail, która whisky z Benromach miała niegdyś w stałej ofercie. Nowy właściciel przeprowadził w zakładzie prace rekonstrukcyjne, które potrwały pięć lat. Poprzedni właściciel zdemontował większość wyposażenia destylarni, między innymi dwa alembiki. Podczas prac rekonstrukcyjnych starano się, aby nowe były wierną kopią tych, które pracowały w Benromach wcześniej. Starano się odtworzyć w nich nawet przypadkowe wgniecenia. Cechą charakterystyczną zainstalowanych alembików (jednego kompletu do podwójnej destylacji) są stosunkowo krótkie szyjki. Zaprojektowano je w ten sposób po to, by wytwarzały destylat bogaty i pełny.
W dniu 15 października 1998 roku, w setną rocznicę powstania zakładu, nastąpiło uroczyste otwarcie Benromach. Otwarcia dokonał sam Książę Walii. W 1999 roku w Benromach powołano do istnienia ośrodek dla zwiedzających.
Benromach pozostał małym zakładem destylarskim, który w 2002 roku miał tylko jedną parę alembikow i produkował 750 tysięcy litrów alkoholu rocznie.
W sprzedaży znajduje się oficjalna, 12-letnia wersja whisky Benromach, zawierająca podobno domieszkę trunku 15-letniego. W 2000 roku na rynek trafił trunek specjalny – Centenary Bottling 17 years old. Jest to 15-letni destylat, który został poddany dodatkowemu, dwuletniemu finiszowemu leżakowaniu w trzech starych beczkach, w których sezonowano sherry (1886, 1895 i 1901).

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |