|
Braeval - Braes of GlenlivetGorzelnię Braes of Glenlivet, obecnie Braeval, jedną z najmłodszych w Szkocji, powołał do istnienia w 1973 roku Edgar Bronfman. Przeznaczeniem tego zakładu miała być produkcja własnego destylatu słodowego do zestawiania blendów firmowanych przez Seagram: Chivas, Passport i 100 pipers. Bronfman jest synem prezesa koncernu Seagram.
Zakład posiadał na początku trzy kotły, od 1975 roku ma ich pięć. Alembiki mają tu charakterystyczne zgrubienie w górnej części szyjki, tzw. „Milton Ball”. Destylarnia jest w pełni zautomatyzowana (mimo utrzymanej w tradycyjnym stylu zewnętrznej architektury), do tego stopnia, że obsługiwać ją może tylko jedna osoba w czasie zmiany.
Zakład Braeval znajduje się w Speyside, w parafii Glenlivet – to umiejscowienie tłumaczy jego pierwszą nazwę. W 1996 roku nazwę zakładu zmieniono na Braeval, po to, by wyraźnie odróżnić ją od zakładu Glenlivet i uniknąć ewentualnych pomyłek.
Słowo „brae” oznacza „zbocze” (gorzelnia położona jest na wysokości 335 m n.p.m.). Wodę dla tego zakładu czerpie się z potoku Preenie oraz ze źródła Kate’s Well.
Braeval nie ma oficjalnej wersji single malt, jednakże paru niezależnych dystrybutorów miało go w ofercie w latach 90., jeszcze pod nazwą Braes of Glenlivet.
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|