Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Cragganmore

Cragganmore

Zakład Cragganmore w Speyside swoją nazwę zawdzięcza wzgórzu, z którego czerpie wodę – Craggan More Hill. Został założony w 1869 przez niezwykle doświadczonego gorzelnika, wcześniej pracującego w wielu zakładach, między innymi w Macallan, Glenlivet i Glenfarclas, słynącego z ogromnej tuszy (140 kg) Johna Smitha. Na lokalizacji Cragganmore zaważyła bezpośrednia bliskość linii kolejowej, a zakład był pierwszym tego typu zakładem w Speyside, który skorzystał z udogodnień zapewnianych przez kolej. Smith, wielki entuzjasta kolei, wybudował nawet własną bocznicę na stacji Ballindalloch. Na etykiecie trunków Cragganmore do dziś znajduje się pociąg. W 1886 roku, po śmierci Johna Smitha, Cragganmore przeszła w ręce jego syna Gordona. Gordon Smith pracował wcześniej w gorzelni Transvaal na stanowisku mistrza destylacji. W 1901 roku rozbudował i zmodernizował rodzinny zakład. Cragganmore przetrzymał załamanie w branży po bankructwie Pattison’s Ltd dzięki temu, że wyłączne prawo do dystrybucji produktów zakładu było zapewnione firmie James Watson & Co. z Dundee.
Po śmierci Gordona Smitha jego żona sprzedała Cragganmore spółce Cragganmore Distillery Co. Ltd, pozostającej pod kontrolą firmy White Horse Distillers. Razem z tą firmą zakład w 1965 roku przeszedł na własność DCL. W tym czasie zakupiono do niego dwa nowe kotły destylacyjne. Charakterystyczną cechą wyposażenia zakładu Cragganmore jest forma rur odprowadzających destylat: mają one kształt litery „T” (a nie kształt „łabędziej szyi”).
W 1989 roku United Distillers zaczął promować na rynku 12-letni single malt Cragganmore. Whisky ta została w tymże roku włączona w skład zestawu Classic Malts
of Scotland, przygotowanego przez United Distillers.
W zestawie tym ukazała się limitowana edycja Cragganmore Double Matured. Do powtórnego leżakowania destylatu Cragganmore wybrano beczki po porto.
Destylat Cragganmore wykorzystywany jest także do zestawiania blendów Old Parr i McCallum’s Perfection.

Poprawna wymowa słowa Cragganmore:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |