|
CraigellachieZakład Craigellachie (wymowa: krejgelaki), został wybudowany w latach 1888 – 1891 w wiosce, od której przejął nazwę, położonej pomiędzy miejscowościami Abelour i Rothes, w miejscu połączenia rzek Spey i Fiddich, w pobliżu mostu Telford Brdge.
Gorzelnia została założona przez Alexandra Edwarda – właściciela Benrinnes i Petera Mackie – człowieka bardzo wszechstronnego, zwanego „Niezmordowanym”. Mackie kierował różnymi firmami, prowadzącymi różne rodzaje działalności (np. produkującą płyty betonowe, mąkę, a także firmą tkacką). Mackie przyczynił się również do rozwoju Lagavulin, a także zapewnił sukces spółce White Horse Distillers.
Peter Mackie od 1900 roku już sam kierował zakładem Craigellachie i przeważającą część jego produktów przeznaczał do zestawiania blenda White Horse.
Mackie zmarł w 1927 roku, nie pozostawiając po sobie spadkobiercy, a zakład Craigellachie dostał się do DCL. W 1965 roku zakład przeszedł gruntowny remont, któremu zawdzięcza dzisiejszy wygląd.
W 1999 roku właścicielem Craigellachie stał się John Dewar & Sons. Firma Johna Dewara nie wprowadziła jednak na rynek oficjalnej wersji single malt.
Destylat Craigellachie wchodzi w skład blendów White Horse i Johnnie Walker. W serii Wildlife istnieje 14-letni single malt Craigellachie (pochodzący od United Distillers & Vinters). Poza tym jest kilka wersji trunku pochodzącego z tej destylarni, rozprowadzanych przez niezależne rozlewnie.
Poprawna wymowa słowa Craigellachie:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|