Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Glenburgie - Glencraig

Glenburgie - Glencraig

Opisywany tu zakład destylarski istniał od 1810 roku, pod pierwotną nazwą Kinflat. Został przeniesiony do wsi Alves, w pobliżu miejscowości Forres i Elgin, niedaleko zatoki Findhorn w 1829 roku i ten właśnie rok przyjmuje się za oficjalny rok otwarcia zakładu. Założycielem był niejaki William Paul (dziadek sławnego chirurga Listena Paula). Pierwotna nazwa Kinflat została zmieniona na Glenburgie w 1878 roku. Nowa nazwa, pochodząca od nazwy pobliskiego, XVI-wiecznego zamku Burgie była pomysłem ówczesnego właściciela zakładu – Charlesa Haya. Następnie, w latach 1884 – 1925 Glenburgie zarządzała spółka Alexander Fraser & Co. z Elgin. Po bankructwie Frasera zakład należał do Donalda Mustarda. Mustard powierzył opiekę nad Glenburgie kobiecie – Margaret Nicol. Od 1927 roku zakład był nieczynny, a zastój trwał do 1936 roku, kiedy Glenburgie kupiła spółka Hiram Walker z Kanady. Spółka ta w 1986 roku stała się częścią koncernu Allied – Lyons (dzisiejszy Allied Domecq).
Destylat Glenburgie jest jednym z podstawowych składników blendów Ballantine’a. W sprzedaży znalazła się podobno oficjalna wersja single malt, ale w 2002 roku Glenburgie można było kupić już tylko u niezależnych dystrybutorów, np. Gordon & MacPhail (firma ta ma w ofercie 8-letnią single malt Glenburgie i wersje rocznikowe, m. in. 1966 i 1968).
W zakładzie Glenburgie, w latach 1958 – 1981przprowadzono pewien eksperyment, a mianowicie obok dwóch dotychczasowych alembików zamontowano dwa dodatkowe, typu „Lomond still”. Dzięki temu w zakładzie można było produkować dwa odmienne malty. Alembiki „Lomond still” miały krótszą szyjkę, a w szyjkach specjalne elementy, które skraplały destylat. Były bardziej wydajne, a uzyskiwany z nich destylat charakteryzował się tym, że był bardziej oleisty, cięższy i mocniejszy. Jakością jednak nie dorównywał destylatowi pochodzącemu z tradycyjnych alembików typu „pot still”. W 1981 roku „Lomond still” rozebrano i zastąpiono tradycyjnymi. Obecnie w zakładzie działają dwa komplety alembików do podwójnej destylacji.
Whisky z eksperymentalnego „Lemond still” nadano inną nazwę – Glencraig, od nazwiska jednego z dyrektorów Ballantines – Williama Craiga. Jest to rzadko zdarzający się przypadek nadania whisky słodowej nazwiska człowieka. Glencraig był sprzedawany w niewielkiej ilości przez firmę Gordon & MacPhail.

Poprawna wymowa słowa Glenburgie:

Poprawna wymowa słowa Glencraig:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |