|
GlenglassaughGorzelnia Glenglassaugh została wybudowana w latach 1873 – 1875 przez spółkę, w której skład wchodził między innymi bednarz Thomas Wilson, na północno – zachodnim krańcu Speyside, w pobliżu miejscowości Portsoy.
W 1892 roku właścicielem została firma Highland Distillers Co. Ltd. W 1907 roku zakład wstrzymał produkcję. Ponownie uruchomił destylację w roku 1931, ale tylko na pięć lat.
W latach 1959 – 1960 Glenglassaugh rozbudowano i gruntownie wyremontowano, m. in. wymieniono oba kotły destylacyjne.
Destylat z Glenglassaugh był używany do zestawiania blendów, takich jak The Famous Grouse, Laing’s i Cutty Sark. Single malt tego zakładu był promowany po raz pierwszy dopiero w latach 80., po tym jak do produkcji zaczęto używać wody stosowanej przez zakład Glenrothes, by poprawić jakość whisky Glenglassaugh.
Single malt nie odniósł sukcesów rynkowych i w 1986 roku zakład znowu zawiesił działalność. Zastój w produkcji trwał tym razem dziewięć lat.
Na przełomie 1999 i 2000 roku ukazała się wersja rocznikowa Glenglassaugh - 1973. Wchodziła ona w skład serii Family Silver. Whisky Glenglassaugh rozprowadzają praktycznie tylko niezależne rozlewnie.
Poprawna wymowa słowa Glenglassaugh:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|