|
Glen KeithZakład Glen Keith powstał w Speyside w XX wieku, a więc jest jedną z młodszych szkockich gorzelni. Założył ją w 1957 roku koncern Seagram w miejscowości Keith, w starym młynie zbożowym, należącym do spółki Angus Milling Co. Ltd. Niedaleko, po drugiej stronie rzeki Isla znajduje się inny zakład Seagrama – Strathisla.
Opisywany zakład, nazwany najpierw Glen Keith – Glenlivet, rozpoczął działalność destylarską w 1958 roku. W 1978 roku jego nazwa została zmieniona na Glen Keith.
Zakład do 1970 roku wykorzystywał metodę potrójnej destylacji (charakterystyczną dla zakładów w Lowlands). Posiadał trzy kotły do potrójnej destylacji. Obecnie posiada kotły gazowe. Warto zaznaczyć, że Glen Keith była pierwszą w Szkocji gorzelnią, w której alembiki ogrzewano palnikami gazowymi, zamiast wykorzystywać tradycyjne metody opalania przede wszystkim węglem.
Glen Keith to zakład skomputeryzowany i w pełni zautomatyzowany. W 2002 roku jego moc produkcyjna wynosiła 500 beczek destylatu na tydzień. Większa część tego destylatu jest używana do zestawiania blendów koncernu Seagram, np. bardzo popularnego Chivas Regal i Passport.
Do 1994 roku jedyne egzemplarze whisky Glen Keith, nieczęsto dostępne na rynku, pochodziły od niezależnych dystrybutorów, np. Cadenhead oraz Gordon & MacPhail (seria Connoisseur's Choice). W 1994 roku na rynek wszedł single malt Glen Keith. Ma on bardzo charakterystyczną, oryginalną butelkę – graniastą, niską, o kształcie starodawnych karafek.
Poprawna wymowa słowa Glen Keith:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|