Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Imperial

Imperial

Nazwa zakładu Imperial pochodzi od okoliczności powstania tej gorzelni. Wybudował ją Thomas Mackenzie w 60. rocznicę panowania królowej Wikorii. Thomas był synem Williama Mackenzie i w 1965 roku przejął po ojcu zakład Dailuaine. Posiadał też destylarnię Talisker. Imperial to kolejny zakład założony przez Thomasa.
Zabudowania Imperial zarobione są z nietypowego w regionie materiału – z czerwonej cegły. Nietypowego, gdyż Highland słynie z obfitości granitu i ten właśnie surowiec posłużył do budowy większości zakładów w regionie. Ściany zabudowań Imperial są wyjątkowo grube (w niektórych miejscach mają około pół metra grubości). Zaplanowano je w ten sposób, by zakład był zabezpieczony od ewentualnego pożaru. Na dachu słodowni stoi replika królewskiej korony, symbolizująca jubileusz królowej i okoliczności powstania zakładu.
Imperial umiejscowiony jest Speyside, niedaleko zakładów Knockando, Cardhu i Tamdhu, po drugiej stronie rzeki Spey od Dailuaine.
Kolejną nietypową cechą opisywanego zakładu jest wielkość alembików – mają one pojemność ponad 30 tysięcy litrów, a więc dużo powyżej średniej. Ten rozmiar powodował, że w Imperial wytwarzało się albo bardzo dużo destylatu, bo duża pojemność alembików wymagała dużej ilości wsadu, albo nie produkowało się go wcale. Dlatego w zakładzie często zawieszano produkcję. Whisky pochodząca z Imperial też jest nietypowa. W odróżnieniu od produktów typowych dla gorzelni z regionu Speyside, whisky z Imperial ma zdecydowany, mocny i silnie torfowy smak.
Z inicjatywy Thomasa Mackenzie w 1898 roku utworzono spółkę Dailuaine – Talisker Distilleries. W jej skład wchodził też Imperial. Destylację rozpoczęto tu w lipcu 1898 roku, ale już pół roku później, na skutek kryzysu w branży whisky, Mackenzie postanowił zawiesić produkcję Imperial. Przestój trwał aż 20 lat, do 1919 roku, kiedy Imperial zyskał nowego właściciela – koncern DCL. Koncern ten postanowił na nowo uruchomić produkcję, ale pojawił się problem związany z wielkością alembików. Nie radzono sobie z ilością odpadów destylacyjnych. Przez następne 30 lat w zakładzie działała tylko słodownia. Dopiero opracowany przez zakład Aultmore sposób przetwarzania odpadów na paszę dla zwierząt przyczynił się do wznowienia destylacji w Imperial.
W roku 1965 zakład rozbudowano, ale znalezienie zbytu na jego produkty nie było łatwe. Destylarnię znowu zamknięto w roku 1985.
W 1989 roku omawiany zakład stał się własnością koncernu Allied Distillers, który większość destylatu Imperial przeznaczał do zestawiania swoich blendów, takich jak Ambassador, Ballantine, Old Smuggler i Teacher. Oficjalna wersja single malt Imperial nie istnieje. Whisky z tego zakładu jest dostępna tylko w wyspecjalizowanych sklepach i pochodzi od niezależnych dystrybutorów, przede wszystkim Gordon & MacPhail i Signatory.
W 1998 roku w Imperial kolejny raz zawieszono produkcję whisky. Zakład jest jednak gotowy do kontynuowania destylacji.

Poprawna wymowa słowa Imperial:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |