Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Inchgower

Inchgower

Zakład Inchgower, w miejscu, w którym znajduje się do dzisiaj, czyli w pobliżu miejscowości Buckie zaczął działać w 1871 roku. Wybudowała go spółka Alexander Wilson & Co. Spółka ta wcześniej była właścicielem zakładu w Tochineal, ale zakład ten stał się przestarzały, a w dodatku właścicielka terenu, na którym stał (księżna Seafield) zażądała dwukrotnie większej opłaty za dzierżawę. Te dwa powody oraz znalezienie lepszej lokalizacji, z dostępem do bardzo dobrej jakości wody z potoku Letter Burn i ze źródeł Springs of Aultmoor zdecydowały, że Alexander Wilson zamknął zakład w Tochineal i wybudował nowy pięć kilometrów dalej, w Rathaven, w pobliżu Buckie.
Na etykiecie whisky Inchgower znajduje się co prawda informacja, że gorzelnia mieści się u ujścia rzeki Spey, nie jest to jednak do końca prawdą, ponieważ Inchgower oddalony jest o kilka kilometrów od miejsca, w którym rzeka Spey wpada do morza.
Trzeba przyznać, że Inchgower to dla regionu Speyside whisky nietypowa - produkuje się ją nad samym brzegiem morza, więc można w niej wyczuć delikatny posmak soli morskiej.
Nowopowstała gorzelnia Inchgower miała jedną parę alembików. Teren, na którym stała liczył sobie aż 2,5 ha, więc dużą część powierzchni magazynowej wynajęto producentom z okolicy. Po śmierci Alexandra Wilsona Inchgower przejęli jego spadkobiercy. Nowi właściciele w 1933 (inne źródła podają 1930) roku ogłosili bankructwo, a zakład przejęła Rada Miejska Miasta Buckie. Zapłaciła za niego jedynie tysiąc funtów. W 1938 roku Rada Miejska sprzedała Inchgower za sumę czterokrotnie większą spółce Arthur Bell & Sons (według innych źródeł to firma Arthur Bell & Sons kupiła Inchgower za kwotę tysiąca funtów).
W 1966 zakład rozbudowano i unowocześniono. Zyskał dwa nowe kotły destylacyjne i duże magazyny, które służą do składowania whisky z innych destylarni.
W 2002 roku Inchgower należał do UDV. Licencję destylacyjną zachowała spółka Arthur Bell & Sons. Destylat z Inchgower jest używany do zestawiania blendów Bell’s. Istnieje też 14-letnia wersja single malt, w serii Wildlife wydanej przez United Distillers.
W ograniczonej ilości whisky Inchgower butelkują niezależni dystrybutorzy.

Poprawna wymowa słowa Inchgower:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |