Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Knockando

Knockando

Zakład Knockando (wymowa „nokando”) zaczął działać w regionie Speyside w 1898 roku. Znajduje się na polanie na lewym brzegu rzeki Spey. Nazwa „Cnoc – an – Dhu” oznacza „czarny pagórek”. Woda do produkcji czerpana jest ze źródła Cardnach.
Omawianą gorzelnię założył Ian Thompson. Do produkcji wykorzystywał własny jęczmień, destylację prowadził tylko sezonowo, zimą. Do powstania i rozwoju Knockando przyczyniła się przebiegająca niedaleko nowa linia kolejowa.
Po bankructwie Pattisonów i załamaniu w branży Thompson zamknął swoją gorzelnię. W 1904 roku Knockando została sprzedana (za 3500 funtów) londyńskiej spółce W. & A. Gilbey Ltd., specjalizującej się w produkcji ginu. W 1962 roku spółka ta połączyła się z firmą Justerini & Brooks. Z fuzji powstał IDV, czyli International Distillers & Vintners Ltd.
Destylarnia została gruntownie zmodernizowana i rozbudowana po II wojnie światowej.
Knockando z zasady nie podaje wieku swoich produktów single malt, ponieważ jej właściciele uważają, że wiek trunku nie jest ważny tak bardzo, jak moment, w którym poddany maturacji destylat z określonej beczki osiągnął doskonałość. Zamiast wieku podaje się, więc rok destylacji, a także rok, w którym whisky nalano do butelek. Whisky Knockando butelkuje się w chwili, kiedy osiąga ona pełną dojrzałość. Poszczególne roczniki mogą się, więc nieco różnić od siebie. Jedynie whisky eksportowana na rynek amerykański, ze względów marketingowych zawiera określenie wieku (są to najczęściej wersje 12- i 18-letnia).
W Knockando destylaty leżakują zwykle od 12 do 15 lat. Wybrane, napełnione najlepszym destylatem zakładu beczki leżakują ponad 20 lat i są rozlewane jako Knockando Extra Old.
Whisky Knockando rozlewana przez niezależnych dystrybutorów jest spotykana bardzo rzadko.
     W zakładzie destyluje się około 1,9 mln litrów whisky rocznie.
Knockando jest jednym z głównych składników blendów J & B.
Warto dodać, że Knockando była pierwszą gorzelnią w Speyside, w której założono elektryczność. Produkty zakładu zaczęto eksportować w 1977 roku, a w 2000 roku sprzedawano je już w 40 krajach.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |