Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Linkwood

Linkwood

Zakład Linkwood w regionie Speyside został wybudowany dzięki inicjatywie bogatego businessmana z Elgin -  Petera Browna w 1821 roku. Swoją nazwę zawdzięcza nazwie majątku ziemskiego, na terenie, którego powstał. Znajduje się niedaleko miasteczka Elgin, nad brzegiem rzeki, Lossie. Dwadzieścia lat po powołaniu zakładu Brown powierzył zarządzanie nim byłemu menedżerowi gorzelni Aberlour – Jamesowi Walkerowi.
Zakład miał alembiki o dużych rozmiarach i bardzo dużą moc produkcyjną – w 1835 roku produkował 91 tysięcy litrów whisky rocznie.
W 1874 roku stare zabudowania Linkwood zburzono, a na ich miejsce William Brown, syn Petera postawił nowy obiekt. W 1897 roku firma zarządzająca Linkwood zmieniła status prawny. Powstała spółka akcyjna, zarządzana m. in. przez J. T. Townsenda (założyciela zakładu Scapa) i Innesa Camerona (z Teaninich). Po śmierci Camerona, w 1933 roku, Linkwood stał się własnością SMD, podlegającej DCL. Przez długie lata zakład należał do firmy Johna McEwan'a, która stanowiła filię DCL (pod taką firmą butelkowano 12-letniego single malta).
Po II wojnie światowej zakład Linkwood wznowił produkcję. Wtedy zarządzać nim zaczął Roderick Mackenzie. W opinii Mackenziego, na jakość destylatu uzyskiwanego w gorzelni wpływa nie tylko używana do destylacji aparatura, ale także mikrośrodowisko destylarni. Dopuszczał, więc tylko do najbardziej koniecznych zmian w zakładzie. Do 1963 roku młyn i inne urządzenia miały wodny napęd. Kotły destylacyjne odtworzono dokładnie na wzór dawnych. Mackenzie nie pozwalał nawet usuwać pajęczyn z kątów zakładu, tłumacząc, że są one składnikiem mikroklimatu pomieszczeń.
Linkwood dwa razy rozbudowywano – w 1962 i 1971 roku. Druga rozbudowa obejmowała dobudowanie nowej gorzelni z czterema kotłami, podczas gdy starą zamknięto na okres pięciu lat (1985 – 1990).
Obecnie Linkwood wchodzi w skład UDV.
Single malt z opisywanego zakładu wchodzi w skład serii Wildlife (12-letni) i Rare Malts (22-letni). Inna oficjalna wersja 12-letnia w 2002 roku była już niezwykłą rzadkością na rynku i miała wartość kolekcjonerską. Istnieje jeszcze Linkwood 1983 cask strength.
Whisky Linkwood posiadają w ofercie niezależni dystrybutorzy, są to np. Signatory Linkwood 1975, czy Linkwood 25YO z firmy Gordon & MacPhail.
Linkwood wchodzi w skład kilku blendów (jest bardzo ceniona przez producentów mieszanek), z których najbardziej znane to: Bell, Haig i White Horse.

Poprawna wymowa słowa Linkwood:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |