Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Miltonduff - Mosstowie

Miltonduff - Mosstowie

Zakład Miltonduff w regionie Speyside, znajdujący się mniej więcej 10 km od miejscowości Elgin, założyli w 1824 roku Andrew Pearey i Robert Bain.
Obiekt stoi na posesji, która kiedyś należała do zakonu benedyktynów. Tutejsi benedyktyni, członkowie bogatego opactwa Pluscarden, w miejscu, gdzie obecnie znajduje się Miltonduff, w XV wieku prowadzili działalność browarniczą. Produkowane przez zakonników piwo słynęło w okolicy ze swojej doskonałej jakości.
Świetnej jakości woda do produkcji tego piwa pochodziła z pobliskiego Czarnego Strumienia (Black Burn). Przeor benedyktynów uroczyście pobłogosławił ten strumień w jedną z sylwestrowych nocy. W czasie błogosławieństwa klęczał na kamieniu, który cztery stulecia później został uroczyście wmurowany w jedną ze ścian nowopowstałego zakładu Miltonduff.
W okolicy wspomnianego wyżej Czarnego Strumienia, w I połowie XIX wieku, kiedy powstał Miltonduff, działało podobno aż 50 nielegalnych destylarni. Milltonduff do dziś korzysta z wody z tego strumienia.
W 1866 roku omawiany zakład stał się własnością Willama Stuarta. Jego wspólnikiem został Thomas Yool. Razem przeprowadzili rozbudowę Miltonduff i poważnie przyczynili się do zwiększenia jego mocy produkcyjnych.
Moc produkcyjna zakładu w ostatnim dziesięcioleciu XIX wieku wynosiła około 750 tysięcy litrów destylatu rocznie. W latach 30. XX wieku zakład Miltonduff przeszedł na własność kanadyjskiej spółki Hirama Walkera - Hiram Walker-Gooderham & Worts Ltd. Licencję destylacyjną uzyskała wtedy firma George Ballantine & Sons Ltd.
W 2002 roku zakłady należące do Hirama Walkera były już własnością Allied Distillers.
W 2002 roku Miltonduff posiadał trzy pary alembików i produkował około 3,5 miliona litrów alkoholu rocznie. Wchodził w skład blendów Ballantine'a jako główny składnik.
Single malt Miltonduff dostępny jest w wersjach: 10-letniej, 12-letniej oraz w wersji rocznikowej, destylacja 1968.
Zakład Miltonduff stał się dla przemysłu gorzelniczego w Szkocji ważnym ośrodkiem badawczym, ponieważ w jego budynkach znajdują się także laboratoria i centrum technologiczne, a w destylarni odbywają się doświadczenia prowadzące do opracowania nowatorskich rozwiązań, ulepszeń stosowanych później w praktyce.
Za przykład takiego rozwiązania może posłużyć system ogrzewania alembików podczas destylacji, który został zastosowany w gorzelniach w latach 60. – nowy i bardziej ekonomiczny. W budynkach Miltonduff opracowano także system odsysania niepożądanego dwutlenku węgla podczas fermentacji. Sposób ten został już wprowadzony w życie.
Destylarni Miltonduff zawdzięczamy również opracowanie i zastosowanie nowego rodzaju alembika, zwanego Lomond Still albo Mosstowie Still (od nazwy produkowanej w tych alembikach whisky). Lomond Still opracowano w 1955 roku, w rezultacie badań chemika, Alistaira Cunninghama. W 1964 roku w dwa takie kotły zaopatrzono omawiany zakład. Od tradycyjnego alembika Lomond Still różnił się tym, że w szerszej niż zwykle szyjce umieszczono dodatkowe płytki rektyfikacyjne, które albo były napełniane zimną cieczą, albo były pozostawiane suche, co wpływało na cyrkulację oparów wewnątrz alembika. W efekcie uzyskiwano whisky o trochę innym charakterze, którą w Miltonduff nazwano Mosstowie (od nazwy pobliskiej osady). Destylat Mosstowie był produkowany w Miltonduff w latach 1964 – 1981. Nie miał on oficjalnej edycji single malt, ale wszedł na rynek za pośrednictwem niezależnego dystrybutora – Gordon & MacPhail.
Inne szkockie zakłady, które używały alembików Lomond Still to: Glenburgie, Inverleven oraz Scapa  (wszystkie należały do Hirama Walkera).
Zaklad Miltonduff przez pewien czas do nazwy swoich produktów dodawał człon "Glenlivet", jako znak wysokiej jakości, mimo że zakład leży w odległości około 30 km od rzeki Livet.

Poprawna wymowa słowa Miltonduff:

Poprawna wymowa słowa Mosstowie:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |