Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | The Singleton of Auchroisk

The Singleton of Auchroisk

Zakład Auchroisk został uruchomiony przez firmę International Distillers & Vintners w 1974 roku w miejscowości Mulben, kilka kilometrów na zachód od Keith, około 15 kilometrów na północ od Dufftown. Firma IDV przeznaczyła zakład do produkcji destylatu słodowego, potrzebnego jej do zestawiania blendów (zwłaszcza J&R). Wodę czerpie się tu ze źródła Dorie’s Well, płynącego przez granit i piaskowiec, prawdopodobnie najzimniejszego źródła w Szkcji (7,6 stopni Celsjusza).
Singleton Auchroisk dojrzewał w beczkach po burbonie, a potem po sherry, ale obecnie nie praktykuje się już tej metody.
Wytwórnię Auchroisk wspierała Justerni & Brooks – firma kupiecka z Londynu, która zamieściła pierwszą reklamę szkockiej whisky (1779 rok). Sprowadziła ona w 1986 roku pierwszą partię whisky Auchroisk.
Auchroisk jest zakładem w pełni zautomatyzowanym, ma ciekawą architekturę i wykorzystuje ekologiczne rozwiązania. Otrzymał kilkanaście nagród.
Jego nazwa, wymawiana „ohroisk” oznacza „bród na czerwonym strumieniu”. Trudną do wymówienia nazwę Auchroisk zastąpiono w 1986 roku, kiedy na rynek weszła wersja single malt, nazwą Singleton. Nowa nazwa ma się kojarzyć z angielskim słowem „singularity” i podkreślać niepowtarzalność trunku z tego zakładu.
The Singleton of Auchroisk jest na rynku najczęściej dostępna w wersji 10- i 12-letniej.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |