|
StrathmillZakład Strathmill znajduje się w Speyside, niedaleko miejscowości Keith, mniej więcej 17 km na północny wschód od Dufftown, bezpośrednio nad brzegiem rzeki Isla.
Został zbudowany w 1823 roku, ale destylację rozpoczęto w nim dopiero w roku 1891. Wcześniej przez kilkadziesiąt lat działał tu młyn zbożowy. W 1891 budynki młyna przystosowano do prowadzenia działalności zakładu destylacyjnego, a jego pierwsza nazwa brzmiała Glenisla – Glenlivet.
Istnieje też inna hipoteza - budynki zbudowano z myślą o destylarni, która nazywała się pierwotnie Strathisla. W 1837 roku zdemontowano w niej urządzenia do destylacji whisky i w zakładzie powstał młyn. W roku 1891 powrócono do pierwotnego przeznaczenia budynków, czyli produkcji whisky.
W roku 1895 zakład przejęła spółka W. & A. Gilbey, londyński producent ginu. Nowi właściciele zmienili nazwę zakładu na Strathmill i taka nazwa jest używana do dzisiaj.
Do 1905 roku spółka Gilbey's sprzedawała produkowany przez siebie destylat tylko w postaci "czystej". Później Strathmill zaczął mieć coraz większe znaczenie na rynku gorzelniczym jako słodki malt dopełniający trunki mieszane.
W 1962 roku właściciel Strathmill, czyli W. & A. Glbey połączył się ze spółką United Wine Traders, w której posiadaniu od 10 lat znajdowała się marka J & B. Z tej fuzji powstał koncern International Distillers & Vintners (IDV). IDV oraz United Distillers pod koniec wieku stworzyli giganta na rynku – UDV/Diageo.
Single malt Strathmill jest bardzo trudny do zdobycia, dostępny jedynie u kilku niezależnych dystrybutorów, na przykład Signatory. Strathmill zazwyczaj występuje w postaci cask strength (przed degustacją trzeba dolać trochę wody).
Ostatnia wzmianka o sprzedaży single malta Strathmill przez producenta pochodzi z 1909 roku. Zakład należał wtedy do firmy Gilbey's. Był to 5-letni single malt, który wtedy kosztował 3 szylingi (15 pensów), w tym 1 pens zastawu za butelkę.
Produkty zakładu Strathmill leżakują przez okres od 10 do 12 lat w piwnicach znajdujących się na terenie gorzelni. Część leżakuje w beczkach po sherry, a część w starych beczkach po whisky. Typowa dostawa ze Strathmill do producenta blendów składa się w 37 % z destylatu, który dojrzewał w beczkach po sherry.
Do produkcji whisky w Strathmill używa się lekko torfowego słodu, sprowadzanego z wyspecjalizowanych słodowni z prawie całej Szkocji.
Większość produkcji omawianego zakładu przeznaczana jest do produkcji blendów, przede wszystkim do produkcji najbardziej znanego produktu firmy Justerini & Brooks – J &B.
Warto jeszcze przypomnieć legendę, mówiącą o tym, że kiedyś na terenie gorzelni Strathmill działała tzw. fontanna whisky. Proces produkcji jest zamknięty, a na whisky można popatrzeć jedynie przez oszklone okno (spirit safe). Podobno kiedyś w zakładzie Strathmill istniało otwarte naczynie, napełnione świeżo wydestylowaną whisky. Można było z tego naczynia czerpać whisky za pomocą kubeczka, umieszczonego obok.
Poprawna wymowa słowa Strathmill:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|