Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Strathmill

Strathmill

Zakład Strathmill znajduje się w Speyside, niedaleko miejscowości Keith, mniej więcej 17 km na północny wschód od Dufftown, bezpośrednio nad brzegiem rzeki Isla.
 Został zbudowany w 1823 roku, ale destylację rozpoczęto w nim dopiero w roku 1891. Wcześniej przez kilkadziesiąt lat działał tu młyn zbożowy. W 1891 budynki młyna przystosowano do prowadzenia działalności zakładu destylacyjnego, a jego pierwsza nazwa brzmiała Glenisla – Glenlivet.
Istnieje też inna hipoteza - budynki zbudowano z myślą o destylarni, która nazywała się pierwotnie Strathisla. W 1837 roku zdemontowano w niej urządzenia do destylacji whisky i w zakładzie powstał młyn. W roku 1891 powrócono do pierwotnego przeznaczenia budynków, czyli produkcji whisky.
W roku 1895 zakład przejęła spółka W. & A. Gilbey, londyński producent ginu. Nowi właściciele zmienili nazwę zakładu na Strathmill i taka nazwa jest używana do dzisiaj.
Do 1905 roku spółka Gilbey's sprzedawała produkowany przez siebie destylat tylko w postaci "czystej". Później Strathmill zaczął mieć coraz większe znaczenie na rynku gorzelniczym jako słodki malt dopełniający trunki mieszane.
W 1962 roku właściciel Strathmill, czyli W. & A. Glbey połączył się ze spółką United Wine Traders, w której posiadaniu od 10 lat znajdowała się marka J & B. Z tej fuzji powstał koncern International Distillers & Vintners (IDV). IDV oraz United Distillers pod koniec wieku stworzyli giganta na rynku – UDV/Diageo.
Single malt Strathmill jest bardzo trudny do zdobycia, dostępny jedynie u kilku niezależnych dystrybutorów, na przykład Signatory. Strathmill zazwyczaj występuje w postaci cask strength (przed degustacją trzeba dolać trochę wody).
Ostatnia wzmianka o sprzedaży single malta Strathmill przez producenta pochodzi z 1909 roku. Zakład należał wtedy do firmy Gilbey's. Był to 5-letni single malt, który wtedy kosztował 3 szylingi (15 pensów), w tym 1 pens zastawu za butelkę.
Produkty zakładu Strathmill leżakują przez okres od 10 do 12 lat w piwnicach znajdujących się na terenie gorzelni. Część leżakuje w beczkach po sherry, a część w starych beczkach po whisky. Typowa dostawa ze Strathmill do producenta blendów składa się w 37 % z destylatu, który dojrzewał w beczkach po sherry.
Do produkcji whisky w Strathmill używa się lekko torfowego słodu, sprowadzanego z wyspecjalizowanych słodowni z prawie całej Szkocji.
Większość produkcji omawianego zakładu przeznaczana jest do produkcji blendów, przede wszystkim do produkcji najbardziej znanego produktu firmy Justerini & Brooks – J &B.
Warto jeszcze przypomnieć legendę, mówiącą o tym, że kiedyś na terenie gorzelni Strathmill działała tzw. fontanna whisky. Proces produkcji jest zamknięty, a na whisky można popatrzeć jedynie przez oszklone okno (spirit safe). Podobno kiedyś w zakładzie Strathmill istniało otwarte naczynie, napełnione świeżo wydestylowaną whisky. Można było z tego naczynia czerpać whisky za pomocą kubeczka, umieszczonego obok.

Poprawna wymowa słowa Strathmill:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |