Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Tamdhu

Tamdhu

Zakład Tamdhu został otwarty w 1897 roku. Znajduje się w Speyside, w Knockando. W końcu XIX wieku szkocka whisky miała okres dobrej passy i w latach 1897 – 1898 otwarto w okolicy jeszcze dwa inne zakłady – Imperial i Knockando.
Nazwa zakładu Tamdhu pochodzi od nazwy strumienia. Miejscu, w którym zakład został zbudowany, okoliczni mieszkańcy nadali nazwę smuggler's glen, ponieważ źródło doskonałej wody przyciągało w tę okolicę nielegalnych producentów alkoholu. W pobliżu przebiegała linia kolejowa, co dodatkowo wpływało na atrakcyjność miejsca.
Tamdhu Distillery Company zostało założone oficjalnie przez konsorcjum miejscowych finansistów. Właściwym inicjatorem powołania do życia omawianej gorzelni był William Grant, dyrektor Highland Distillers, powiązany z Caledonian Bank w Elgin. Grant do budowy gorzelni zatrudnił najlepszego wówczas inżyniera. Zakład wybudowany dzięki inicjatywie Granta uważany był w owym czasie za najnowocześniejszy. Wcześniej zbudowano nową linię kolejową, łączącą Tamdhu z Craigellachie. Linia ta zapewniła wygodną drogę transportu whisky.
Budowa destylarni Tamdhu pociągnęła za sobą konieczność zbudowania drogi dojazdowej i budynków mieszkalnych dla pracowników oraz specjalnej stacji kolejowej, którą nazwano Dalbeallie. Jakiś czas później w zabudowaniach tej stacji urządzono Visitor Centre. Nazwę stacji zmieniono wtedy z Dailbeallie na Tamdhu, a Visitor Centre znajduje się w niej do dnia dzisiejszego.
W rok po otwarciu zakładu Tamdhu dołączono go do grupy Highland Distillers.
W 1903 roku zakład produkował około 600 tysięcy litrów alkoholu, ale już w 1906 roku produkcja zmniejszyła się o połowę.
W 1927 roku zakład Tamdhu zamknięto z powodu trudności z usuwaniem zużytej brzeczki, czyli ścieków po pierwszej destylacji. Inne źródło podaje odmienny powód zamknięcia Tamdhu - niewielkie lub prawie nieistniejące w tamtym okresie zapotrzebowanie na whisky słodową oraz wykorzystywanie destylatu z Tamdhu do produkcji blendów, zwłaszcza The Famous Grouse. Tamdhu jako składnik blendów okazała się łatwa do zastąpienia. Przerwa w produkcji omawianego zakładu trwała aż 20 lat, w 1947 roku wznowiono działalność Tamdhu, ale o ponownym dużym powodzeniu produktów zakładu można było mówić dopiero w latach 70. Sukces Tamdhu był spowodowany przede wszystkim sukcesem rynkowym blenda The Famous Grouse, którego głównym składnikiem jest destylat Tamdhu. W 1972 roku destylarnię zmodernizowano i znów stała się ona najnowocześniejszą wytwórnią whisky w Szkocji. W 1975 roku ilość kotłów w zakładzie zwiększono z dwóch do sześciu.
Whisky Tamdhu weszła w skład wielu znanych blendów, takich jak Cutty Sark, Clan MacGregor, J & B i Dunhill.
Najczęściej spotykana wersja Tamdhu to 10-letnia single malt. W sklepach spotyka się też wersję 15-letnią oraz wersję bez podanego wieku - Tamdhu Fine Single Malt Scotch Whisky, która leżakowała najprawdopodobniej około siedmiu lat.
Pierwsze butelki single malta wersji bez podania wieku pojawiły się na rynku stosunkowo późno, bo dopiero w 1976 roku. Wcześniej whisky Tamdhu dostępna była tylko u niezależnych dystrybutorów. Obecnie również jest oferowana często przez niezależne firmy dystrybucyjne.
Destylarnia Tamdhu jest świetnie przygotowana do przyjmowania turystów. Wyposażono ją między innymi w galerię dla zwiedzających, z której można śledzić cały proces produkcji whisky.
Jak wspomniano wcześniej, zakład Tamdhu jest jedną z najnowocześniejszych gorzelni. Nadal znajdują się w niej ogromnych rozmiarów słodownie typu Saladin. Tamdhu jest jedynym zakładem w regionie Highlands, który sam pokrywa swoje zapotrzebowanie na słód. Nadwyżki produkcji słodu w zakładzie są wykorzystywane przez zakład Glenrothes.

Poprawna wymowa słowa Tamdhu:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |