Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Speyside | Old Fettercairn

Old Fettercairn

Zakład Fettercairn był drugim, po Glenlivet, zakładem destylacyjnym, który zaraz po uchwaleniu ustawy o prawie podatkowym, w 1823 roku, wykupił licencję na produkcję whisky. Destylacja odbywała się tu już wcześniej, tyle że w starej gorzelni, umiejscowionej w odległości około 5 km od nowej, większej, wybudowanej na terenie dawnego młyna zbożowego.
Zakład zawdzięcza swą nazwę wiosce Fettercairn, umiejscowionej we wschodniej części regionu Highlands. Znajduje się mniej więcej w połowie drogi między Brechin a Stonehaven, blisko wschodniego wybrzeża Szkocji, na północny wschód od Perth i Dundee. Niedaleko wioski stoi zamek Kincardine, do którego podobno po śmierci Makbeta przywieziono jego ściętą głowę.
Zakład czerpie wodę ze źródeł w górach Grampian.
Pierwszą licencję na produkcję whisky w Fettercairn przyznano Alexandrowi Ramsay'owi. Ramsay dzierżawił ten zakład za 21 funtów rocznie.
Fettercairn zaczął odnosić sukcesy rynkowe dopiero w czasach, gdy zakład przejął John Gladstone (ojciec premiera Williama Ewarta Gladstone'a). Utworzono wtedy spółkę Fettercairn Distillery Co.
Kryzys w branży whisky, który nastąpił na przełomie XIX i XX wieku spowodował, że zakład Fettercairn miał wiele długich przerw w produkcji i wiele razy zmieniali się jego właściciele. Do 1970 roku zarządzał nim Joseph Hobbs, poprzez zależną firmę Train & MacIntyre. Firma ta butelkowała Old Fettercairn jako 10- i 30-letnią whisky.
W 2002 roku gorzelnia należała do spółki Whyte & Mackay, która używała większość destylatu z Fettercairn do zestawiania swoich blendów.
Whisky z omawianego zakładu leżakuje w beczkach po sherry oraz, w większej części, w beczkach po bourbonie. Dębowe beczki z destylatem znajdujące się w magazynach Fettercairn pochodzą nie tylko z tego zakładu, ale także z Dalmore, należącego do tego samego koncernu.
W latach 60. zakład rozbudowano. W 2002 roku dojrzewało w nim 250 tysięcy beczek destylatu, w tym najstarszy (Dalmore) pochodził z 1939 roku. Single malt Old Fettercairn jest oferowany w wersji 10-letniej, a także w edycjach Stillman's Dram – 26-letniej i 30-letniej.
W niewielkim zakładzie Fettercairn znajdują się dwa komplety alembików do podwójnej destylacji. Alembiki te są charakterystyczne - mają system zewnętrznego chłodzenia wodą kolanka u wylotu szyjki. System uruchamiany jest podczas odpędu najlepszej części destylatu, tzw. middle cut. Taki zabieg zwiększa proces skraplania oparów destylatu wewnątrz szyjki i zwiększa powrót destylatu do dolnej części alembika do ponownej destylacji. To daje w rezultacie (przynajmniej częściowo) lżejszy i bardziej delikatny smak produktu tego procesu. Z zewnątrz można zaobserwować, że górna część szyjki jest omywana bieżącą wodą, która poniżej górnego zgięcia zbierana jest w rynienkę.
Osiem kadzi fermentacyjnych, wykorzystywanych w Fettercairn, zrobionych jest tradycyjnie z sosny oregońskiej. Warto zauważyć, że pochodząca z 1938 roku chłodnica, wykorzystywana w procesie destylacji, to najstarsze tego typu urządzenie na terenie Szkocji.
Budynek zakładu, który kiedyś był stajnią, został przystosowany na potrzeby goszczenia turystów i znajduje się w nim funkcjonalne Visitor Centre. W 2000 roku odwiedzało je 10 tysięcy turystów rocznie.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |