Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Islay | Kilchoman

Kilchoman

Kilchoman (wymowa kilhoman) jest pierwszym zakładem otwartym na Islay od 124 lat. Dla porównania na początku XIX wieku otwartych było aż 13 zakładów w tym regionie. Domowej wielkości zakład usytuowany jest w Rockside i jako jeden z niewielu producentów, jest w stanie samodzielnie wykonywać cały proces produkcji. Wszystko odbywa się pod „jednym dachem” – od uprawy jęczmienia aż do procesu butelkowania. Jęczmień używany do produkcji jest odmiany Optic. Proces produkcji natomiast odbywa się w alembikach o długiej szyi co daje destylat łagodny i elegancki. Proces dojrzewania whisky odbywa się głównie w beczkach po burbonie a tylko w małym procencie wykorzystywane są  beczki po sherry. Trunek ma typowe cechy Islay – 30-50 ppm fenoli. Zakład produkuje 40 000 litrów alkoholu rocznie co daje około 320 beczek. Właściciele zakładu planują podnieść produkcje do 90 000 litrów czyli 750 beczek.
Pierwsza porcja whisky sprzedawana będzie najwcześniej w 2011 i będzie to 5 letni trunek.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |