Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


Ardbeg

Bowmore

Bruichladdich

Bunnahabhain

Caol Ila

Kilchoman

Lagavulin

Laphroaig

Port Ellen

| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Islay

Islay

W 1727 roku wyspę kupił Daniel Campbell z Shawfield, deputowany Glasgow, który popierał podatek słodowy (malt tax) z 1725 roku, za co tłum splądrował jego dom.
Whisky pochodząca z tego regionu charakteryzuje się morzem, jodem i dymem. Spośród wszystkich gatunków regionalnych jest to najbardziej aromatyczna whisky i najłatwiejsza do rozpoznania. Przyczyna jest bardzo prosta: torf. Wyspa Islay to ogromne bogactwo pokładów torfu, przez które przepływają liczne potoki, z których czerpie się wodę do destylacji. Woda ta posiada już bardzo mocne aromaty torfu. Dziś pracuje tu tylko 8 zakładów: Ardbeg, Bowmore (jednocześnie główne miasto na Islay), Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ile, Kilchoman, Lagavulin, Laphroaig. Cały czas są jeszcze dostępne destylaty z zamkniętej w 1983 roku destylarni Port Ellen (drugie największe miasto regionu). Najszlachetniejszym maltem jaki kiedykolwiek był robiony na Islay był 21 letni Upper Cragabus. Dziś tutejsze gorzelnie można podzielić na 2 grupy północną i południową przy czym Bowmore leży między nimi, zarówno geograficznie jak i pod względem stylu produkowanych trunków. Nie wszystkie malty z Islay mają tak silny dymny aromat. W Bruichladdich, Bunnahabhein nie sposób wyczuć śladu dymu, a Bowmore i Coala Ile mają go bardzo niewiele. Tylko w maltach pochodzących z południa wyspy można znaleźć sporo fenoli (Ardbeg, Lagavulin, Laproaig i Port Ellen). Generalnie whisky z północy wyspy są dużo łagodniejsze i nie czuć w nich dymu, w porównaniu z tymi z południa.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |