Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Aberfeldy

Aberfeldy

Aberfeldy, małe miasto leżące w środkowych Highlands, nad rzeką Tay, zostało rozsławione przez jednego z jego mieszkańców pod koniec XIX wieku. Właśnie tutaj urodził się w 1806 roku John Dewar - człowiek, który zapoczątkował jedną z najbardziej znanych marek whisky. Swą działalność rozpoczął w 1846 roku w Perth. Skupował destylaty, dokonywał kupażowania, a swój trunek oferował w butelkach. Ponieważ był jednym z pierwszych, którzy butelkowali produkt, nowość ta przyczyniła się do dużego sukcesu firmy. Działalność ojca kontynuowali jego synowie – Tom i John Aleksander. W 1886 roku zaprezentowali swój produkt na festynie gorzelników i browarników. Wystawiony trunek przyciągnął uwagę uczestników nie tylko dzięki skutecznej reklamie zapewnianej braciom przez zatrudnionych na tę okazję muzyków grających na kobzach, ale przede wszystkim dzięki swej wysokiej jakości. Dewar’s whisky zyskiwała coraz większą popularność i już w 1893 roku była eksportowana prawie na cały świat, natomiast bracia Dewar postanowili rozwinąć interes. W tym celu zbudowali własną gorzelnię w rodzinnym mieście ojca - Aberfeldy, w miejscu dawnej wytwórni. Lokalizacja była wygodna, a wygodę tę podnosiła dodatkowo linia kolejowa, bezpośrednio łącząca Dewar z mieszalnią i rozlewnią usytuowaną w Perth. Linia ta działałała aż do lat 60. naszego wieku. Bracia Dewar polecili, by budynki zakładów ustawiono w jednym rzędzie, tak żeby jęczmień dostarczano z jednej strony, a z drugiej odbierano beczki z gotowym destylatem. Było to w tamtych czasach rozwiązanie dość nowatorskie. Rodzinny biznes, powstały w latach 1896 – 1898 nazwano John Dewar & Sons. Bracia specjalizowali się przede wszystkim w zestawianiu blendów. Do produkcji alkoholu firma użyła twardej wody z Pitilie Burn, pochodzącej z gleby zabarwionej żelazem i złotem, i przechodzącej przez sosnę, świerk oraz brzozę. Woda ta pompowana była wprost z ruin dawnej destylatorni. Zakłady w Aberfeldy działają od tej pory nieprzerwanie (z wyjątkiem lat wojny). W latach 70. przebudowano je i zaopatrzono w nową destylatornię. Pozostały jednak zakładami bardzo tradycyjnymi, w których, po pierwsze, nadal używa są drewnianych kadzi fermentacyjnych, po drugie, do produkcji nie stosuje się komputeryzacji, po trzecie, wykorzystuje się alembiki o bardzo szerokich szyjkach. To wszystko sprawia, że proces destylacyjny trwa tu co prawda do trzech razy dłużej niż w innych zakładach, ale produkty firmy cieszą się opinią bardziej czystych i łagodnych niż inne.
Obecnie większość produktów Aberfeldy wykorzystywana jest do zestawiania blendów, a na sklepowych półkach można znaleźć tylko piętnastoletnią single malt, firmowaną przez producenta lub przez niezależnych dystrybutorów.
W 1925 roku gorzelnia Aberfeldy weszła w skład DCL, a w roku 1998 wykupiła ją firma Bacardi Martini. W 2002 roku zakłady destylacyjne Aberfeldy produkowały 2 miliony litrów alkoholu rocznie. Malt z tej gorzelni – produkowany w ograniczonej ilości – jest podstawą słynnej Dewar’s White Label.
Dla uczczenia jednej z najlepszych szkockich whisky, w 2000 roku stworzono w Aberfeldy nowoczesny ośrodek dla gości, prezentujący historię firmy rodziny Dewar i na jej cześć nazwany Dewar’s World of Whiskies. Ośrodek ten, według opinii magazynu Whiskey, jest najlepszym centrum turystycznym poświęconym historii whiskey. Zaopatrzony został w salę degustacyjną i w ekskluzywny sklep. Chętni mogą tu w praktyce poznać sztukę kupażowania lub nabyć m. in. butelkę 25-letniego Aberfeldy.

Poprawna wymowa słowa Aberfeldy:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |