Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


Aberfeldy

Ardmore

Balblair

Ben Nevis

Ben Wyvis

Blair Athol

Clynelish - Brora

Dalmore

Dalwhinnie

Deanston

Edradour

Glen Albyn

Glen Garioch

Glen Mhor

Glen Ord

Glencadam

Glenesk - Hillside

Glengoyne

Glenlochy

Glenmorangie

Glenturret

Glenugie

Glenury Royal

Inverleven - Lomond

Loch Lomond - Inchmurrin - Old Rhosdhu

Lochside

Millburn

North Port - Brechin

Oban

Old Pulteney

Royal Brackla

Royal Lochnagar

Teaninich

Tomatin

Tullibardine

| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands

Highlands

Nie tylko jest to największy powierzchniowo region ale znajduję się tutaj zdecydowana większość zakładów (90%). Region z powodu wielkości jest podzielony na mniejsze części:

-zachodnia część z wyspami to takie znakomitości jak np. Oban czy Ben Nevis, w smaku wyczuwalne aromaty morza, whisky łagodna i dobrze zrównoważona. Jest to najmniejszy podregion.
 
-północna - najwięcej zakładów  usytuowanych jest w okolicach Inverness i na obszarze ciągnącym się do wschodniego wybrzeża, aż do Wick. Wszystkie gorzelnie w tym regionie położone są na wybrzeżu, tylko Glen Ord znajduję się dalej od morza (3 km).
Whisky z tego rejonu jest łagodna w smaku, a skala aromatów rozciąga się między wytrawnymi, słodkimi i owocowymi. Whisky zawierają ewidentne zapachy wrzosów i cytrusów oraz morską słonawą nutę. Nie czuje się w niej tak mocnych akcentów torfu, jak w sąsiednich trunkach z południa. Generalnie są to trunki złożone, średnio zbudowane, czasem o korzennym aromacie. Whisky pochodząca z zakładów na północy regionu (Pulteney, Clynelish, Balblair) są bardziej dymne, zwłaszcza ta ostatnia, którą można pomylić z maltem z Islay. Na ogół whisky z tego regionu są zbyt delikatne by mogły zyskać na dojrzewaniu w beczkach po sherry ale służy im sherry – finishing, przelanie do beczek po sherry na ostatni rok dojrzewania (metoda ta została zastosowana po raz pierwszy w Glenmorangie).
Zakłady które już przestały destylować, ale ich whisky ciągle dostępna jest na rynku: Glen Albyn, Glen Mhor i Millburn.

- wschodnia to zakłady rozsiane wzdłuż wybrzeża Morza Północnego, od Brechin na południu do Banff na północy. Region obejmuje dawne krainy Forforshire i Aberdeenshire. Trunki z tego regionu dzielą się w naturalny sposób na dwie grupy odpowiadające z grubsza krańcom tych krain. Trunki ze wschodu są na ogół średnio lub mocno zbudowane, łagodne i słodkie, ale mają wytrawną końcówkę. Są dodatkowo wyraźnie słodowe, często niosą lekką nutę dymu, a czasem mają smak cukierków toffi, z akcentami aromatycznymi owoców cytrusowych, imbiru i korzeni. Bardzo dobrze im służy dojrzewanie w beczkach po sherry.
Rzadkimi maltami są North Port i Glenury.

 -centralna to rejon obejmujący Pertshire, część Dumbatonshire i Stirlingshire na południu oraz, na północy cześć Iverness-shire. W smaku są to na ogół nieco słodsze niż inne malty z Highlands – pomijając whisky ze Speyside. Podobnie jak te ostatnie potrafią mięć bogaty aromat czarnego bzu, wrzosu, miodu i korzeni jednak w przeciwieństwie do nich mają wytrawną końcówkę, typową dla innych okręgów Highlands. Z dawnych wytwórni przetrwały tylko Glenturret (pretendująca do miana najstarszej gorzelni Szkocji), Blair Athol, Tullibardine, Glengoyne i Edradour (najmniejsza gorzelnia w Szkocji).

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |