Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Ardmore

Ardmore

Zakłady destylacyjne w Ardmore działają w regionie Highlands, w pobliżu miejscowości Kennethmont, nad rzeką Bogie. Gorzelnia została zbudowana pod koniec XIX wieku (1898 – 1899) przez Adama Teachera, a w późniejszych latach sukcesywnie ją rozbudowywano, nie pozbawiając jednak dawnego stylu.  Adam Teacher i jego ojciec William zaplanowali, że swoją inwestycję przeznaczą do produkcji blendów. Na początku Ardmore posiadała dwa alembiki, w 1958 roku doszły kolejne dwa, a następnie, w 1975 roku, zainstalowano dodatkowe cztery. W 1976 roku Ardmore stała się własnością Allied Destilers.
 Zakłady zachowały swój tradycyjny charakter. Wodę do produkcji whisky pobierają z pobliskich źródeł, płynących stokami wzgórz Knockandy, a wodę do chłodzenia - z okolicznych strumieni. Kadzie mają miedziane kopuły, a alembiki wykorzystywane do destylacji ogrzewa się w Ardmore za pomocą pieców na węgiel, a nie na olej opałowy. Mniej więcej do lat 70. w Ardmore słód jęczmienny do produkcji whisky pochodził z własnej słodowni. Wraz z rozwojem gorzelni (w 1975 roku wykorzystywano tu już osiem alembików) ilość słodu produkcji własnej przestała wystarczać i obecnie sprowadza się go z wyspecjalizowanych słodowni. W Ardmore działa tradycyjny warsztat, w którym reperuje się beczki, służące do procesu dojrzewania whisky, wytwarza się również nowe.
Moce produkcyjne gorzelni wynosiły w 2002 roku 3 miliony litrów. Produkcja prawie w całości służy do zestawiania blendów, przede wszystkim Teacher’s Highland Cream. To jest powodem małej dostępności trunku z Ardmore na rynku. Single malt bywa oferowany wyłącznie przez niezależnych dystrybutorów, mimo że podczas „ślepej degustacji” (przez jurorów, którzy nie wiedzą, z której gorzelni pochodzi dany trunek), w 2000 roku zorganizowanej przez „Decanter magazine”, przyznano whisky z Ardmore status trunku „wysoce polecanego”.

Poprawna wymowa słowa Ardmore:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |