Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Ben Nevis

Ben Nevis

Zakład destylacyjny Ben Nevis, położony w zachodniej części Highlands, został założony w 1825 roku przez Johna MacDonalda. MacDonald zyskał sobie przydomek „Długi” ze względu na swój wysoki wzrost (194 cm), a nazwa jego gorzelni pochodzi od nazwy najwyższego szczytu Wysp Brytyjskich (1344 m n.p.m.). Założyciel wybudował ją w Fort William, u podnóża góry Ben Nevis. Była to pierwsza licencjonowana gorzelnia w tym rejonie i szybko zyskała sobie renomę w branży alkoholowej. Fort William to port morski, więc transport i eksport whisky były ułatwione. W 1894 roku zbudowano w pobliżu zakładu linię kolejową, co dodatkowo powiększyło możliwości destylarni. Long John MacDonald większość produkowanego destylatu przeznaczał do znakomitego podobno blenda o nazwie Dew of Ben Nevis (Rosa z Ben Nevis). W 1848 roku gościem tego zakładu była sama królowa Wiktoria, która tak zasmakowała w whisky Ben Nevis, że zabrała ze sobą beczkę z trunkiem, którą postanowiła otworzyć za 15 lat, w dniu osiągnięcia pełnoletności przez księcia Walii.
MacDonaldowie zarządzali gorzelnią Ben Nevis do 1955 roku. Następnie zakupił ją John Hobbs – człowiek, który swój majątek zawdzięczał przemytowi alkoholu z Kanady do Stanów Zjednoczonych w czasach prohibicji. Zakupił on kilka szkockich gorzelni i ranczo z ogromnymi pastwiskami bydła. Swoich pracowników zaopatrzył w uniformy – oryginalne stroje kowbojskie. Zmodernizował Ben Nevis, kupił także gorzelnię Lochside i obie zaopatrzył w aparaturę do destylacji alkoholu zbożowego. Dzięki temu produkował grain, jak i malt whisky, a także zestawiał blended whisky. Hobbs nie miał jednak żyłki biznesowej, nie odniósł szczególnych sukcesów w biznesie alkoholowym. W 1975 roku Ben Nevis stał się własnością Long John International. W następnych latach właściciele Ben Nevis zmieniali się kilka razy, aż w końcu destylację przerwano. W 1989 roku nieczynny od dziesięciu lat zakład kupił japoński koncern Nikka, jeden z ważniejszych producentów whisky w Japonii.
W 1990 roku zmodernizowany zakład rozpoczął produkcję whisky słodowej, zaniechał jednakże produkcji whisky zbożowej. Na rynek wróciła pod koniec XX wieku oficjalna, 10-letnia wersja single malt.
W 1991 roku otwarto Visitor Centre Ben Nevis.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |