Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Blair Athol

Blair Athol

Gorzelnia Blair Athol leży w odległości kilkunastu kilometrów od wioski Blair Atholl (przez dwa „l”), w pobliżu kurortu Pitlochry, po drodze ze Speyside do Perth. Sąsiaduje z zakładami Aberfeldy i Edradour. Swoje istnienie zawdzięcza Johnowi Stewardowi i Robertowi Robertsonowi, którzy założyli ją w 1798 roku. Jako że woda wykorzystywana do produkcji w tym zakładzie pochodzi z pobliskiego potoku o nazwie Allt Dour Burn („potok wydry”), firma pierwszych właścicieli zakładu nazywała się Aldour. Według słów Alfreda Bernarda, woda w tym potoku jest „czysta jak najczystszy kryształ”. O niezwykłej czystości tej wody ma świadczyć fakt, że żyją nad nim wydry. Wydra widnieje na etykiecie Blair Athol z serii Flora & Fauna.
Steward i Robertson prowadzili zakład tylko przez kilka lat. W roku 1826 zakład ponownie zaczął destylację, już pod dzisiejszą nazwą – Blair Athol. W latach 50. destylarnia stała się własnością firmy P. Mackenzie & Co., która dodała mu dwa spichlerze i komory słodownicze. P. Mackenzie & Co. w 1933 roku została wykupiona przez Arthur Bell & Sons i razem z nimi weszła w skład United Distillers.
Firma Bell & Sons zajęła się rozbudową i unowocześnieniem zakładu Blair Athol (bywa on określany jako „dom whisky Bella”). Destylat z Blair Athol jest głównym maltem przy zestawianiu blendów Bell & Sons. Jako single malt wyszedł w następujących wersjach: 12-letnia w serii „Wildlife”, 12-letnia Commemorative i 18-letnia Bicentenary (dwie ostatnie stanowią edycje limitowane).
Od 1987 roku Blair Athol prowadzi ośrodek turystyczny wraz z salą bankietową do organizacji przyjęć weselnych. Zakład jest położony w pięknej okolicy, w pobliżu górskiej miejscowości wypoczynkowej Pitlochry i stanowi bardzo popularną w Szkocji atrakcję dla zwiedzających. Przyjmuje około 100 tysięcy gości rocznie.
Od 1991 roku działa tu też laboratorium, które zajmuje się badaniem rozmnażania pstrągów.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |