Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Deanston

Deanston

Zakład Deanston, jedna z młodszych szkockich destylarni, znajduje się w Doune w Perthshire (Highlands). Klimat w tym miejscu jest bardziej nizinny niż w przypadku zakładów znajdujących się w sercu Highlands (w pobliżu Doune przebiega granica pomiędzy regionami Highlands i Lowlands). Dlatego też podobnie jak z Glengoyne czy Tullibardine można powiedzieć że Deanston jest to „whisky z pogranicza”. 
Deanston mieści się w budynkach dawnej przędzalni bawełny, która działała w latach 1785 – 1960, a zaprojektował ją wynalazca przędzarki Richard Arkwright. Miejsce to doskonale nadawało się na destylarnię, ponieważ przestronne magazyny do składowania bawełny są idealne do maturacji świeżo wydestylowanej whisky, ze względu na to, że zapewniają w miarę stałą wilgotność i temperaturę.
W latach 1965 – 1966 Deanston Distillery Co. w starej przędzalni urządziła gorzelnię (według innych źródeł istnienie Deanston zawdzięczamy firmie Brodie Hepburn, właścicielowi gorzelni Tullibardine). Do produkcji whisky wykorzystano wodę z rzeki Teith, która przedtem napędzała maszyny. W 1972 roku Deanston została sprzedana Invergordon Group, która 10 lat później wstrzymała produkcję zakładu. Następnym właścicielem, w 1990 roku, stała się spółka Burn Steward Distillers z Glasgow, zajmująca się produkcją blended whisky (m. in. Black Prince i Highland Rose). Spółka ta wprowadziła na rynek single malta Deanston.
Deanston ma cztery alembiki o charakterystycznym kształcie – pękate z długimi szyjkami, po to, by otrzymywany z nich destylat był lekki i czysty.
W oficjalnej ofercie zakładu widnieją następujące wersje wiekowe whisky: 12-, 17- i 25-letnia. Ta ostatnia, o mocy 40% ma wyjątkowe, owalne butelki, których powstaje w zakładzie tylko dwa tysiące rocznie.

Poprawna wymowa słowa Deanston:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |