Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Edradour

Edradour

Gorzelnię Edraduor, najmniejszą w Szkocji, a jednocześnie jedną ze starszych działających wytwórni uisqe beatha, zbudowała w 1825 roku na swojej farmie w pobliżu Pitlochry grupa farmerów. Prawie sto lat później, w 1922 roku, destylarnię tę zakupił amerykański wielbiciel whisky William Whiteley. Nowy właściciel postanowił nic w zakładzie nie zmieniać, nie modernizować, od czasu do czasu przeprowadzał tylko konserwacje. W 1947 roku wprowadził do Edradour energię elektryczną, a ze stodoły zrobił salę recepcyjną. Edradour jest więc gorzelnią małą (proces produkcji odbywa się w jednym budynku, a obsługę stanowią trzy osoby, w tym menedżer), tradycyjną, niezautomatyzowaną (produkuje w warunkach chałupniczych, wiele elementów jest tu nadal z drewna) i destylującą niewielką ilość whisky (w ciągu roku wytwarza się tu tyle whisky, ile w nowoczesnym zakładzie w ciągu tygodnia). W Edradour produkcja odbywa się właściwie ręcznie. Destylat leżakuje w beczkach po sherry oloroso.
Whisky z Edradour była dla Whiteleya podstawą do luksusowej mieszanki King’s Ransom. W latach 20. King’s Ransom miała opinię najlepszej whisky świata, była też jedną z najdroższych. Whiteley 50 beczek tego trunku wstawił na statek i wyruszył z nimi w podróż morską. Chciał, żeby morskie powietrze, przenikające do beczek i kołysanie statku podniosło jakość mieszanki destylatów w beczkach.
Produkowany przez Edradour King’s Ransom przemycana była na dużą skalę do USA podczas prohibicji w tym kraju. Przemytnicy ładowali na przykład butelki whisky w torpedy, które później wystrzeliwali z okrętów w kierunku plaży Long Island. Tam odbierali je współpracownicy przemytników.
W 2002 roku Edradour należał już do Campbell Distillers Ltd. Który jest częścią koncernu Pernod Ricard. Rocznie w Edradour produkuje się 1600 skrzynek whisky, po 9 litrów w każdej skrzynce.
Oficjalna wersja single malt Edradour, 10-letnia, weszła na rynek pod koniec lat 80. Destylat z tego zakładu wykorzystuje się do zestawiania vatted malt Glenforres oraz kilku blendów, np. Clan Campbell Highlander i Legendary oraz House of Lords.
Edradour jest otwarty dla zwiedzających, wstęp jest bezpłatny.

Poprawna wymowa słowa Edradour:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |