|
GlencadamPochodząca z 1825 roku destylarnia Glencadam, znajdująca się w regionie Highlands, w małej miejscowości Brechin, miała wielu różnych właścicieli. Byli nimi między innymi: od 1891 roku Thomson & Co. Ltd. z Edynburga (producent whisky mieszanych Gilmour), od 1954 roku Hiram Walker (który w 1959 roku zmodernizował Glencadam), Steward & Son z Dundee (produkt zakładu wykorzystywał do whisky mieszanej Cream of the Barley), George Ballantine & Sons Ltd, a w 2002 roku Glencadam wchodziła już w skład Allied Domecq.
Glencadam posiada tylko jedną parę alembików do podwójnej destylacji. Do produkcji whisky wykorzystuje bardzo miękką wodę z jeziora położonego w sporej odległości od zakładu – Loch Lee (mimo, że bliżej przepływa rzeka Esk). Zakład sprowadza wodę z Loch Lee za pomocą długiego na 30 mil rurociągu. Dzięki tej wodzie uzyskiwana w zakładzie whisky jest łagodna i delikatna.
Glencadam stanowi podstawowy składnik blenda Stewar’s Cream of the Barley, cieszącego się wielką popularnością w Irlandii. Wchodzi również w skład blendów produkowanych przez Allied, w tym Ballantine’a, Ambasadora i Teacher’s Highland Cream. Wersja oficjalna Glencadam nie istnieje. Na rynek wprowadzili ten trunek niezależni dystrybutorzy. Jest jednak bardzo trudno dostępna.
Poprawna wymowa słowa Glencadam:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|