Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Glenesk - Hillside

Glenesk - Hillside

Opisywana gorzelnia występowała pod wieloma różnymi nazwami, ponieważ w jej historii przemianowano ją co najmniej pięć razy. Znajduje się w pobliżu portu rybackiego Montrose, nad rzeką Esk. Niegdyś działali tu liczni przemytnicy.
Historia zakładu o zmieniających się nazwach przedstawia się następująco:
- W 1896 roku James Isles, zajmujący się handlem winem, zaadaptował pod gorzelnię słodową starą przędzalnię lnu. Okolica sprzyjała zainwestowaniu w destylację, ponieważ obfitowała w dobrej jakości wodę, w okolicy były pola jęczmienia i stacja kolejowa Hillside. Isles swoją gorzelnię nazwał North Esk.
- W 1898 roku zakład nabył Septimus Personage i zmienił jego nazwę na Highland Esk.
- Septimus już po kilkunastu miesiącach sprzedał gorzelnię. Nowy właściciel – J. F. Caille Heddle wrócił do nazwy North Esk.
- Po pierwszej wojnie światowej (podczas której część obiektu spłonęła), w latach 30. zakład nabyła spółka założona przez National Distillers of America – Associated Scottish Distillers, która miała w planach produkcję i transport whisky do Stanów Zjednoczonych. Spółka wyposażyła gorzelnię w sprzęt do produkcji grain whisky i nazwała go Montrose. Destylację whisky zbożowej prowadziła aż do wybuchu drugiej wojny światowej.
- Od 1964 roku zakładem zarządzała spółka Scottish Malt Distillers, należąca do DCL. Spółka ta zmieniła znowu nazwę zakładu, tym razem na Hillside. Przywróciła w nim tradycyjne alembiki.
- W 1980 roku DCL postanowił zmienić nazwę zakładu z Hillside na Glenesk. Gorzelnia nie przynosiła jednak spodziewanych zysków i w 1985 roku destylację wstrzymano.
- W 2002 w obiekcie działała jedna z największych w Szkocji słodownia.
Destylat z opisywanego tu zakładu od lat 60. do lat 80. stanowił podstawę blenda VAT 69, stworzonego przez Williama Sandersona. Wersja oficjalna Glenesk to 12-letni single malt. Ta wersja jest obecnie bardzo rzadka i uchodzi za „białego kruka” w branży whisky. Hillside miała kilka edycji w serii Rare Malts. Poza tym jest dostępna dzięki niezależnym dystrybutorom, zwłaszcza Gordon & MacPhail.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |