Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Glen Garioch

Glen Garioch

Glen Garioch jest jednym z najstarszych czynnych szkockich zakładów destylarskich. Został wybudowany przez Thomasa Simpsona w 1785 roku (według innych źródeł powstał w 1797 roku) w pobliżu miejscowości Oldmeldrum i Aberdeen, w okolicy znanej z urodzajnych pól. Właściciele zakładu zmieniali się wiele razy. Wśród nich byli m. in. twórca blenda VAT 69 – William Sanderson oraz firma Booth & Co. Distillers, znany producent ginu.
W 1968 roku ówczesny właściciel Glen Garioch – DCL, (który zarządzał zakładem od 1943 roku) zdecydował o zamknięciu destylarni. Powodem tej decyzji były kłopoty z wodą, a dokładnie wysychanie studni, z których zakład pobierał wodę do produkcji.
 W 1970 roku Glen Garioch został trzecią gorzelnią należącą do Stanleya P. Morrisona, a tym samym do firmy Morrison Bowmore Distillers Ltd, właściciela Auchentoshan i Bowmore. Dzięki inwestycji Morrisona, przebito się do źródła dobrej jakości wody i wywiercono dla zakładu nowe studnie głębinowe. Morrison postanowił zrezygnować ze stosowania węgla w procesie produkcyjnym i zastąpił go gazem, pochodzącym z Morza Północnego. Był pierwszym gorzelnikiem, który zastosował takie rozwiązanie. Poza tym Morrison powiększył moc destylacyjną swojego zakładu, a energię cieplną wydzielaną w procesie destylacyjnym zaczął wykorzystywać do ogrzewania kompleksu szklarniowego postawionego na terenie zakładu (zajmującego niecały hektar), w którym hodowano pomidory. W 1975 roku w Glen Garioch powstał ośrodek dla zwiedzających.
Mimo wszystkich wymienionych wyżej inwestycji, w 1995 roku Morrison podjął decyzję o zamknięciu zakładu. Nie chciał go jednak sprzedać. Dwa lata później wznowił pracę Glen Garioch.
Granitowe budynki zakładu zachowały dawny wygląd, wciąż wykorzystuje się w nim słodownie klepiskowe. Morrison zainstalował w zakładzie trzeci kocioł destylacyjny.
Whisky Glen Garioch ma obecnie zdecydowanie mniej torfowy charakter niż dwadzieścia lat temu. Posmak torfowy, jaki da się wyczuć w smaku Glen Garioch pochodzi od suszenia słodu, a nie od wody.
Glen Garioch dostarcza destylatów do zestawiania blendów, m. in. VAT 69, Grant’s Family Reserve, Rob Roy, Clan Roy i King’s Pride. Single malt oferowany jest w przedziale od 8 do 29 lat. Najczęściej spotykany jest na rynku w wersji 8-letniej, 15- letniej, 21-letniej oraz w kilku wersjach rocznikowych, pochodzących od producenta i od niezależnych dystrybutorów. Warto wiedzieć, że firmowana przez Morrison Bowmore McClellands Single Highland Malt o nieokreślonym wieku to młoda Glen Garioch (6-7 lat).
Wyjątkową edycję stanowi Glen Garioch 2000th Aniversery Limited Edition, destylacja 1961, wydana przez zakład z okazji millenium.

Poprawna wymowa słowa Glen Garioch:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |