|
Inverleven - LomondKanadyjska firma Hiram Walker zaczęła inwestować na szkockim rynku gorzelniczym w 1930 roku. Najpierw wykupiła akcje należące do spółki James & George Stodart Ltd., pierwszego producenta vatted malts, a także twórcy marki Old Smuggler. Następnie Hiram Walker przejął blended whisky Ballantine’a i zbudował zakłady destylacyjne, usytuowane nad brzegiem rzeki Leven, w miejscowości Dumbarton na północny zachód od Glasgow. Nazwano je Dumbarton Grain Distillery (od nazwy miejscowości) i Inverleven Malt Distillery (od nazwy rzeki Leven). Zakłady te powstały w miejscu starej stoczni Clydeside McMillan. Destylację zaczęto w 1938 roku. Do roku 1973, oprócz whisky zbożowej zakłady wytwarzały dwa rodzaje whisky słodowych – Lomond i Inverleven. Lomond był produkowany w eksperymentalnym alembiku, zwanym lomond still. Używano go tylko do zestawiania blendów. Nie należy go mylić z produktami niedalekiego zakładu Loch Lomond. Prawdopodobnie do butelek została rozlana tylko jedna beczka Lomond whisky przez Scotch Malt Whisky Society (1992 rok). Edycja ta dziś jest już niedostępna.
W 1991 roku zakład Inverleven został zamknięty przez ówczesnego właściciela - Allied Distillers. Pracę kontynułowała jedynie gorzelnia Dumbarton.
Whisky Inverleven jest oferowana przez niezależne rozlewnie - Gordon & MacPhail z Elgin i Cadenhead z Campbeltown, które zgromadziły zapasy tego trunku w swoich magazynach.
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|