Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Loch Lomond - Inchmurrin - Old Rhosdhu

Loch Lomond - Inchmurrin - Old Rhosdhu

Zakład Loch Lomond, położony w bezpośredniej bliskości umownej granicy, dzielącej region Highlands od regionu Lowlands przez pewien czas działał pod nazwą Inchmurrin.
Umiejscowiony jest obok pięknego szkockiego jeziora, od którego pochodzi nazwa zakładu, na północ od Glasgow, w miejscowości Alexandria.
Loch Lomond wybudowano w latach 1965 – 1966, więc jest to stosunkowo młoda destylarnia. Powstała z inicjatywy firmy Littlemill Distillery Company na terenie dawnej, pochodzącej z XVIII wieku, farbiarni perkalu. Założycielem był Mitchell Sorbie.
Na początku lat 80. produkcję whisky Loch Lomond przerwano, ale w 1987 roku wznowiono pod okiem nowego właściciela – Sandy’ego Bullocha. Bulloch postanowił zainstalować w Loch Lomond, obok alembików, aparaturę do produkcji grain whisky (za około 10 tysięcy funtów). Od 1993 roku pracowały w zakładzie alembiki i przemysłowe kolumny destylacyjne.
Loch Lomond jest jednym z nielicznych szkockich zakładów niezależnych od potężnych koncernów i produkujących destylaty słodowe, a także zbożowe na potrzeby własnego zakładu, zajmującego się również zestawianiem blendów. Na terenie jednego zakładu Loch Lomond produkowane są, więc whisky słodowe, zbożowe i mieszane. Kolejną osobliwością omawianego zakładu są alembiki - różnych rozmiarów i kształtów. Dzięki temu, można tu wykorzystać różne sposoby łączenia w pary poszczególnych alembików do pierwszej destylacji (wash stills) z alembikami do drugiej destylacji (spirit stills). Takie kombinacje dają możliwość otrzymania wielu różnych destylatów.
W 2002 roku w Loch Lomond destylowano siedem różnych whisky słodowych, każda o innym stopniu torfowości, a także whisky zbożową.
Trzy z siedmiu single maltów były butelkowane w czystej postaci: Loch Lomond, Inchmurrin i Rhosdhu. Kolejne cztery - Croftenaga, Inchmoan, Glen Douglas oraz Craiglodge - używane były do kupażowania. Wymienione nazwy zaczerpnięto od nazw geograficznych, mających powiązanie z jeziorem Loch Lomond, przykładowo  Inchmurrin jest największą wyspą na Loch Lomond.
W zakładzie, poza wymienionymi produktami, w 2002 roku destylowano prawie 10 milionów litrów grain whisky, z czego 70 % przeznaczano do użytku własnego zakładu.
W 2002 roku Loch Lomond zajmował drugie miejsce, po William Grant & Sons, wśród największych prywatnych firm zajmujących się produkcją whisky.
Zakład Loch Lomond w 2002 roku miał w planach wprowadzenie na rynek nietypowego produktu, a mianowicie Loch Lomond Single Blended Scotch Whisky.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |