Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Oban

Oban

Założycielami gorzelni w mieście Oban, stolicy zachodniej części regionu Highlands, byli bracia Stevenson. Bracia przybyli do Oban w 1778 roku, kiedy było ono jeszcze niewielką osadą rybacką. Zaczęli inwestować w budownictwo morskie i lądowe, w kamieniołomy i stocznię, zajmowali się handlem. Przedsiębiorczy Stevensonowie przyczynili się do rozwoju i wzbogacenia Oban.
W 1794 roku bracia rozpoczęli budowę zakładu destylacyjnego. Do dopilnowania budowy zatrudnili menedżera z zakładu z Lowlands. Whisky z gorzelni Oban wkrótce zaczęto transportować na parowcach do Liverpoolu i do Glasgow.
Do 1866 roku Oban należał do rodziny Stevensonów. Potem jego właściciele zmieniali się. W 1883 roku zakład został własnością Waltera Higgina, który przeprowadził rozbudowę i modernizację Oban w 1890 roku. Remont pozwolił na duże zwiększenie produkcji gorzelni, a bezpośrednia bliskość portu morskiego ułatwiała transport whisky i jej eksport.
W czasie prac odkryta została jaskinia (zabudowania destylarni wciśnięte są w skalny klif i podczas prac wysadzono w powietrze część tego klifu). W jaskini natrafiono na ludzkie szczątki, datowane na około 4500 – 5000 r. p. n. e., z epoki mezolitycznej. Odkryte szczątki szkockich przodków umieszczono w edynburskim muzeum. To odkrycie pozwoliło badaczom wywnioskować, że osadnicy przybyli do tej części Szkocji z północnej Hiszpanii.
W 1898 roku powstała spółka Oban & Aultmore Distillers Ltd., gorzelnię Oban nabył bowiem właściciel zakładu Aultmore – Alexander Edward. Głównym odbiorcą destylatów z obu zakładów, Oban i Aultmore, był Pattison's of Leith, więc w rezultacie bankructwa tego odbiorcy spółka Edwarda poniosła ogromne straty finansowe. Gorzelnia Oban stała się własnością grupy Dewar's, a w 1930 – częścią DCL.
Destylat z omawianego zakładu przez długi czas używany był przede wszystkim do produkowania blendów.
Single malt whisky Oban pojawił się najpierw w wersji 12-letniej, potem jako 14-letnia West Highland Malt Scotch Whisky.
Oban w wersji 14-letniej wszedł w skład serii Classic Malts of Scotland, firmowanej przez UD. W roku 1998 przygotowano limitowaną serię Classic Malts Double Matured. Whisky Oban pojawiła się w tej serii jako single malt destylowany w 1980 roku, poddany dodatkowemu leżakowaniu w beczkach po winie Montilla Fino, pochodzącym z Andaluzji.
Trzeba podkreślić, że zakład Oban od czasu swego powstania nigdy nie przerwał produkcji (wstrzymywanie produkcji miało miejsce w przypadku większości pozostałych zakładów destylarskich).

Poprawna wymowa słowa Oban:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |