|
ObanZałożycielami gorzelni w mieście Oban, stolicy zachodniej części regionu Highlands, byli bracia Stevenson. Bracia przybyli do Oban w 1778 roku, kiedy było ono jeszcze niewielką osadą rybacką. Zaczęli inwestować w budownictwo morskie i lądowe, w kamieniołomy i stocznię, zajmowali się handlem. Przedsiębiorczy Stevensonowie przyczynili się do rozwoju i wzbogacenia Oban.
W 1794 roku bracia rozpoczęli budowę zakładu destylacyjnego. Do dopilnowania budowy zatrudnili menedżera z zakładu z Lowlands. Whisky z gorzelni Oban wkrótce zaczęto transportować na parowcach do Liverpoolu i do Glasgow.
Do 1866 roku Oban należał do rodziny Stevensonów. Potem jego właściciele zmieniali się. W 1883 roku zakład został własnością Waltera Higgina, który przeprowadził rozbudowę i modernizację Oban w 1890 roku. Remont pozwolił na duże zwiększenie produkcji gorzelni, a bezpośrednia bliskość portu morskiego ułatwiała transport whisky i jej eksport.
W czasie prac odkryta została jaskinia (zabudowania destylarni wciśnięte są w skalny klif i podczas prac wysadzono w powietrze część tego klifu). W jaskini natrafiono na ludzkie szczątki, datowane na około 4500 – 5000 r. p. n. e., z epoki mezolitycznej. Odkryte szczątki szkockich przodków umieszczono w edynburskim muzeum. To odkrycie pozwoliło badaczom wywnioskować, że osadnicy przybyli do tej części Szkocji z północnej Hiszpanii.
W 1898 roku powstała spółka Oban & Aultmore Distillers Ltd., gorzelnię Oban nabył bowiem właściciel zakładu Aultmore – Alexander Edward. Głównym odbiorcą destylatów z obu zakładów, Oban i Aultmore, był Pattison's of Leith, więc w rezultacie bankructwa tego odbiorcy spółka Edwarda poniosła ogromne straty finansowe. Gorzelnia Oban stała się własnością grupy Dewar's, a w 1930 – częścią DCL.
Destylat z omawianego zakładu przez długi czas używany był przede wszystkim do produkowania blendów.
Single malt whisky Oban pojawił się najpierw w wersji 12-letniej, potem jako 14-letnia West Highland Malt Scotch Whisky.
Oban w wersji 14-letniej wszedł w skład serii Classic Malts of Scotland, firmowanej przez UD. W roku 1998 przygotowano limitowaną serię Classic Malts Double Matured. Whisky Oban pojawiła się w tej serii jako single malt destylowany w 1980 roku, poddany dodatkowemu leżakowaniu w beczkach po winie Montilla Fino, pochodzącym z Andaluzji.
Trzeba podkreślić, że zakład Oban od czasu swego powstania nigdy nie przerwał produkcji (wstrzymywanie produkcji miało miejsce w przypadku większości pozostałych zakładów destylarskich).
Poprawna wymowa słowa Oban:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|