Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Highlands | Teaninich

Teaninich

Zakład Teaninich (wymowa: "tininik") znajduje się w północnym rejonie Highlands, w miejscowości Alness, na wschodnim wybrzeżu, nad zatoką Cromarty Firth. Powstał w 1817 roku. Zbudował go kapitan Hugh Munro na własnej posiadłości o nazwie Teaninich Estate.
W czasach, kiedy powstał Teaninich, w okolicy działało wielu nielegalnych wytwórców alkoholu, którzy wpływali niekorzystnie na rozwój legalnego gorzelnictwa. Konkurencja nielegalnych producentów alkoholu musiała bardzo źle wpływać na pracę zakładu Teaninich, ponieważ w ciągu siedmiu lat po 1823 roku, kiedy wprowadzono w Szkocji obowiązek zalegalizowania produkcji alkoholu, produkcja whisky w Teaninich wzrosła aż trzydziestokrotnie.
Do 1904 roku gorzelnia Teaninich należała do rodziny założyciela, następnie znalazła się w rękach Innesa Camerona. Cameron był związany z takimi zakładami destylarskimi, jak Linkwood, Benrinnes i Tamdhu, a pod koniec życia pełnił funkcję przewodniczącego Malt Distillers Asociation.
W 1932 roku, po śmierci Camerona, zakład Teaninich kupiła od jego spadkobierców spółka Scottish Malt Distillers (SMD), która należy do DCL.
Zakład Teaninich znacznie rozbudowano po raz pierwszy na przełomie XIX i XX wieku.
Następna modernizacja miała miejsce w latach 60. XX wieku, a kolejna w latach 70., kiedy to dobudowano nowy, bardzo nowoczesny budynek mieszczący alembiki.  Nowoczesny budynek całkowicie przesłonił dawne, oryginalne budynki, pochodzące z XIX wieku. W 1974 roku zburzono stare zabudowania zakładu. W 1971 roku do czterech działających w destylarni kotłów dodano sześć nowych. W 2004 roku w Teaninich pracowało już dwanaście alembików. Jest to z całą pewnością jedna z większych gorzelni w Szkocji.
Teaninich miała jeden przestój w produkcji whisky w drugiej połowie lat 80. (nie licząc lat wojny). Produkcję wznowiono w 1991 roku.
Warto wspomnieć, że Teaninich jest pierwszym zakładem na północ od Inverness, w którym założono oświetlenie elektryczne, a także jednym z pierwszych, który posiadał wewnętrzną linię telefoniczną.

Do 1992 roku destylat z Teaninich wykorzystywano tylko do zestawiania blendów, takich jak Haig's Dimple, VAT 69 i Robbie Burns. Do tego czasu jedynie niewielkie ilości destylatu z Teaninich oferowali niezależni dystrybutorzy. Dopiero w latach 90. na rynku pojawiła się 10-letnia wersja single malt Teaninich, w serii Wildlife UD, a także wersja 23-letnia w serii Rare Malts.
Wersję 10-letnią należy traktować jako podstawową, oficjalną wersję producenta.
W 1997 roku niezależna firma Adelphi Distillery wprowadziła na rynek limitowaną edycję 24-letniej whisky z zakładu Teaninich. Dla firmy Adelphi był to debiut na rynku.

Poprawna wymowa słowa Teaninich:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |