|
GlenkinchiePod koniec XX wieku w regionie Lowlands działały tylko trzy zakłady destylarskie: Glenkinchie, Bladnoch i Auchentoshan. Glenkinchie to jedyny z tych trzech, który wchodzi w skład UDV.
Opisywany zakład założyli w 1825 roku dwaj farmerzy – John i George Rate’owie. Usytuowany jest w miejscowości Pentaicland, niedaleko Edynburga, więc nazywa się go czasem „maltem edynburskim”.
Bracia Rate najpierw nadali swojemu zakładowi nazwę Milton. Ponieważ jednak w regionie Speyside działał już zakład o takiej nazwie, w 1837 roku właściciele zmienili nazwę swojej gorzelni na Glenkinchie, od pobliskiej rzeki Kinchie. Rate’owie wykorzystywali do destylacji własną uprawę jęczmienia (okolica była znana z doskonałej jakości jęczmienia). Sami go słodowali. Bracia Rate popadli jednak w kłopoty finansowe i w 1853 roku farma, na której stoi gorzelnia została kupiona przez człowieka o nazwisku Christie, który nie zamierzał produkować whisky, a w gorzelni urządził tartak.
Pod koniec lat 80. XIX wieku Glenkinchie nabyły firmy z Edynburga. Nowi właściciele stworzyli spółkę o nazwie Glenkinchie Distillery Ltd. W 1914 roku spółka ta połączyła się z zakładami Rosebank, St Magdalene, Grange i Clydesdale (wszystkie one działały w Lowlands). Z fuzji tej powstała firma Scottish Malt Distillers Ltd (SMD). W 1925 roku firma ta weszła w skład DCL. Po II wojnie światowej Glenkinchie została wyremontowana i unowocześniona. Zaprzestano procesu słodowania jęczmienia na terenie zakładu. Budynki, w których odbywał się ten proces wykorzystano na urządzenie muzeum whisky. Można w nim zobaczyć na przykład wspaniałą makietę destylarni, skonstruowaną w latach 20. na wystawę imperium brytyjskiego.
Właścicielem licencji destylacyjnej Glenkinchie został John Haig & Co.
Zakład stosuje tradycyjną metodę podwójnej destylacji (inne zakłady w regionie Lowlands stosowały potrójną destylację). Niegdyś cały destylat używany był do zestawiania blendów John Haig & Co.
Wersja single malt, 10-letnia, weszła na rynek na przełomie 1988 i 1989 roku. Wersja ta reprezentuje region Lowlands w serii Classic Malts of Scotland, promowanej przez UD. W skład tej serii wchodzą również następujące whisky: Cragganmore ze Speyside, Talisker ze Skye, Lagavulin z Islay, Oban z zachodniego Highlands i Dalwhinnie z Highlands.
W 1998 roku zakład Glenkinchie przygotował limitowaną edycję Glenkinchie Double Matured. Wersja ta, destylowana w roku 1986, przez dziesięć lat leżakowała w tradycyjny sposób, po czym została przelana na krótko do beczek po amontillado, a potem do butelek. Można ją było kupić głównie w sklepach bezcłowych.
Poprawna wymowa słowa Glenkinchie:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|