Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Lowlands | Glenkinchie

Glenkinchie

Pod koniec XX wieku w regionie Lowlands działały tylko trzy zakłady destylarskie: Glenkinchie, Bladnoch i Auchentoshan. Glenkinchie to jedyny z tych trzech, który wchodzi w skład UDV.
Opisywany zakład założyli w 1825 roku dwaj farmerzy – John i George Rate’owie. Usytuowany jest w miejscowości Pentaicland, niedaleko Edynburga, więc nazywa się go czasem „maltem edynburskim”.
Bracia Rate najpierw nadali swojemu zakładowi nazwę Milton. Ponieważ jednak w regionie Speyside działał już zakład o takiej nazwie, w 1837 roku właściciele zmienili nazwę swojej gorzelni na Glenkinchie, od pobliskiej rzeki Kinchie. Rate’owie wykorzystywali do destylacji własną uprawę jęczmienia (okolica była znana z doskonałej jakości jęczmienia). Sami go słodowali. Bracia Rate popadli jednak w kłopoty finansowe i w 1853 roku farma, na której stoi gorzelnia została kupiona przez człowieka o nazwisku Christie, który nie zamierzał produkować whisky, a w gorzelni urządził tartak.
Pod koniec lat 80. XIX wieku Glenkinchie nabyły firmy z Edynburga. Nowi właściciele stworzyli spółkę o nazwie Glenkinchie Distillery Ltd. W 1914 roku spółka ta połączyła się z zakładami Rosebank, St Magdalene, Grange i Clydesdale (wszystkie one działały w Lowlands). Z fuzji tej powstała firma Scottish Malt Distillers Ltd (SMD). W 1925 roku firma ta weszła w skład DCL. Po II wojnie światowej Glenkinchie została wyremontowana i unowocześniona. Zaprzestano procesu słodowania jęczmienia na terenie zakładu. Budynki, w których odbywał się ten proces wykorzystano na urządzenie muzeum whisky. Można w nim zobaczyć na przykład wspaniałą makietę destylarni, skonstruowaną  w latach 20. na wystawę imperium brytyjskiego.
Właścicielem licencji destylacyjnej Glenkinchie został John Haig & Co.
Zakład stosuje tradycyjną metodę podwójnej destylacji (inne zakłady w regionie Lowlands stosowały potrójną destylację). Niegdyś cały destylat używany był do zestawiania blendów John Haig & Co.
Wersja single malt, 10-letnia, weszła na rynek na przełomie 1988 i 1989 roku. Wersja ta reprezentuje region Lowlands w serii Classic Malts of Scotland, promowanej przez UD. W skład tej serii wchodzą również następujące whisky: Cragganmore ze Speyside, Talisker ze Skye, Lagavulin z Islay, Oban z zachodniego Highlands i Dalwhinnie z Highlands.
W 1998 roku zakład Glenkinchie przygotował limitowaną edycję Glenkinchie Double Matured. Wersja ta, destylowana w roku 1986, przez dziesięć lat leżakowała w tradycyjny sposób, po czym została przelana na krótko do beczek po amontillado, a potem do butelek. Można ją było kupić głównie w sklepach bezcłowych.

Poprawna wymowa słowa Glenkinchie:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |