Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Islay | Ardbeg

Ardbeg

Zakłady destylacyjne w Ardbeg (region Islay) powstały oficjalnie w 1815 roku, jako firma Johna MacDougalla, w miejscu starej gorzelni. Wcześniej, już w XVIII wieku, co najmniej od roku 1794, nielegalną destylarnię prowadził tu miejscowy gang przemytników, ale służby podatkowe w końcu udaremniły jego działalność. Rodzina MacDougallów prowadziła gorzelnię w Ardbeg do 1977 roku inne źródła podają datę 1979, następnie wykupił ją kanadyjski koncern Hiram Walker, a po pewnym czasie przeszły na własność Allied Lyons. W latach, gdy zakłady były własnością tych dwóch firm, kilkakrotnie przerywały i wznawiały pracę, często wstrzymywały produkcję, a zarządzający nimi nie zdecydowali się na promowanie whisky z Ardbeg na światowych rynkach, mimo, że trunek zdobył powodzenie wśród lokalnych kupców. Zakłady odżyły dopiero po wykupieniu ich w 1997 roku przez doskonale prosperującą firmę Glenmorangie. Od tej pory zakładami Ardbeg zarządzał Stuard Thomson, który bardzo cenił sobie ich produkty i do pracy podszedł z entuzjazmem, którego brakowało poprzednim właścicielom. W budynkach i wyposażeniu destylarni przeprowadzono gruntowny remont.
Produkowany w Ardbeg destylat jest bardzo charakterystyczny ze względu na swój torfowy smak i aromat. Do końca lat 70. ziarno jęczmienia było tu suszone torfowym dymem, a pomieszczenie, w którym gorzelnia dokonywała słodowania pozbawiona była wentylatorów sufitowych. Słód absorbował więc torfowy dym. Co prawda słodownia w Ardbeg już nie działa, ale dla zachowania podobnego, torfowego posmaku whisky gorzelnia sprowadza podobny słód z Port Ellen. Poza tym zakłady korzystają ze źródła miękkiej i czystej wody z jeziora Loch Uigeadail. Woda ta przepływa przez torfowiska, co w efekcie nadaje produkowanej z jej użyciem whisky brunatny odcień i torfowy smak.
Obecnie Ardbeg to stosunkowo mało znana whisky z Islay, jednakże na rynku dostępnych jest kilka roczników, m. in. roczniki 1975 i 1978.
W Ardbeg można odwiedzić malowniczo usytuowany nad brzegiem morza elegancki ośrodek z restauracją i kawiarnią, udostępniony gościom od 1999 roku.
W 1998 roku Ardbeg przyznano tytuł Destylarni Roku.

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |