|
BowmoreBowmore, zakład, który powstał w 1779 roku, jest jednym z najstarszych zakładów na wyspie Islay, a także jednym z najstarszych w całej Szkocji. Usytuowany jest nad zatoką Loch Indaal, w Bowmore – największej osadzie na wyspie, uznawanej za jej stolicę. Oficjalny założyciel gorzelni, John Simpson, po uzyskaniu zgody władz na wybudowanie domu i postawienie budynków gospodarczych założył na swojej posesji aparaturę destylacyjną. Jak się okazało, Simpson działał jako agent Daniela Campbella z Shawfield, członka parlamentu brytyjskiego. Campbell głosował za wprowadzeniem podatku słodowego. Nie był lubiany przez ludzi. Jego dom w Glasgow ktoś podpalił. Odszkodowanie, które polityk dostał od rządu (7 tysięcy funtów) wystarczyło na kupno całej wyspy Islay.
Następnym właścicielem Bowmore był James Mutter – konsul Portugalii i Brazylii w Glasgow. Człowiek ten bardzo przyczynił się do rozwoju produkcji w zakładzie. Posiadał własny parowiec, którym sprowadzał na wyspę węgiel i jęczmień. Wywoził nim później trunek z wyspy. Rodzina Mutterów prowadziła Bowmore do 1890 roku, następnie sprzedała zakład prywatnej spółce Bowmore Distillery Co.
W czasie drugiej wojny światowej Bowmore wstrzymał działalność, a budynki zakładu odegrały pewną rolę w wojnie – wykorzystano je jako bazę dowództwa obrony wybrzeża. W 1963 roku znowu nastąpiła zmiana właściciela Bowmore. Zakład stał się własnością Stanleya P. Morrisona, związanego z japońskim koncernem Suntory. Morrison rozbudował i zmodernizował Bowmore (nie zlikwidował jednak starej podłogi do słodowania jęczmienia). W 1989 roku Japończycy wykupili 35% akcji firmy. Firma Morrison Bowmore Co. wraz z trzema wchodzącymi w jej skład gorzelniami (Bowmore, Auchentoshan i Glen Garioch) weszła później w całości w skład japońskiego koncernu. Suntory wykorzystuje destylat z Bowmore do zestawiania swoich blendów. W Japonii działa również osobna sieć barów, w których oferowana jest wyłącznie whisky produkowana w Bowmore. Bary te nazwano „Bowmore Malt Houses”.
Zakład Bowmore posiada cztery zestawy alembików. Wykorzystuje do produkcji trunku wodę pochodzącą z Laggon, rzeki przepływającej przez torfowiska oraz tereny porośnięte paprociami i mchem. Trunek leżakuje w piwnicach znajdujących się poniżej poziomu oceanu, co nie pozostaje bez wpływu na jakość destylatu. Słód produkowany jest w Bowmore samodzielnie. Produkcja słodu pokrywa 30% zapotrzebowania. Bowmore posiada też własne złoża torfu, a torf przed rozpoczęciem słodowania jest nawilżany, by wydzielał więcej dymu.
Warto podkreślić, że Bowmore to jedyna ze Szkockich gorzelni, w której produkcja prowadzona jest od początku do końca na miejscu.
Około 40% destylatu przeznaczane jest w Bowmore do produkcji single malta. Udział beczek po sherry w procesie maturacji wynosi 30% (dane z 2002 roku).
Bowmore oferuje co najmniej kilkanaście oficjalnych wersji single malt, w przedziale wiekowym od 8 do 40 lat, w cenach od kilkunastu do kilku tysięcy funtów. Oferta jest więc bardzo różnorodna.
Destylarnia prowadzi Visitor Centre i przez cały rok przyjmuje gości.
Z zakładem Bowmore związanych jest kilka ciekawych historii. Na przykład w 1999 roku butelka 40-letniego Bowmore’a została skradziona we włamaniu do sklepu w Toronto (była to jedyna skradziona ze sklepu rzecz). Złodzieje za butelkę tę zażądali okupu w kwocie 3000 dolarów kanadyjskich.
Legendarną wersją wśród produktów Bowmore jest destylowana w latach 60. i trzymana ponad 25 lat w beczkach po sherry oloroso whisky Black Bowmore. Trunek zawdzięcza swoją nazwę prawie czarnej barwie.
Oferta Bowmore obejmuje poza tym następujące wersje whisky:
- Bowmore Legend (w niektórych krajach pod nazwą Bowmore Surf), bez określenia wieku na etykiecie, jej maturacja trwała 8 lat;
- Bowmore 17 years old;
- Bowmore Darkest – nieposiadający określenia wiekowego;
- Bowmore Claret – bez określenia wieku, leżakowany w beczkach po sherry i bourbonie przez 12 lat, następnie w beczkach po bordeaux przez 18 miesięcy;
- Bowmore 30 years old
- Bowmore Voyage, Port Casked – propozycje zakładu z 2000 roku
- Bowmore Dusk, Bordeaux Wine Casked – wersja doleżakowana w beczkach po bordeaux .
Poprawna wymowa słowa Bowmore:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|