Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Islay | Bowmore

Bowmore

Bowmore, zakład, który powstał w 1779 roku, jest jednym z najstarszych zakładów na wyspie Islay, a także jednym z najstarszych w całej Szkocji. Usytuowany jest nad zatoką Loch Indaal, w Bowmore – największej osadzie na wyspie, uznawanej za jej stolicę. Oficjalny założyciel gorzelni, John Simpson, po uzyskaniu zgody władz na wybudowanie domu i postawienie budynków gospodarczych założył na swojej posesji aparaturę destylacyjną. Jak się okazało, Simpson działał jako agent Daniela Campbella z Shawfield, członka parlamentu brytyjskiego. Campbell głosował za wprowadzeniem podatku słodowego. Nie był lubiany przez ludzi. Jego dom w Glasgow ktoś podpalił. Odszkodowanie, które polityk dostał od rządu (7 tysięcy funtów) wystarczyło na kupno całej wyspy Islay.
Następnym właścicielem Bowmore był James Mutter – konsul Portugalii i Brazylii w Glasgow. Człowiek ten bardzo przyczynił się do rozwoju produkcji w zakładzie. Posiadał własny parowiec, którym sprowadzał na wyspę węgiel i jęczmień. Wywoził nim później trunek z wyspy. Rodzina Mutterów prowadziła Bowmore do 1890 roku, następnie sprzedała zakład prywatnej spółce Bowmore Distillery Co.
W czasie drugiej wojny światowej Bowmore wstrzymał działalność, a budynki zakładu odegrały pewną rolę w wojnie – wykorzystano je jako bazę dowództwa obrony wybrzeża. W 1963 roku znowu nastąpiła zmiana właściciela Bowmore. Zakład stał się własnością Stanleya P. Morrisona, związanego z japońskim koncernem Suntory. Morrison rozbudował i zmodernizował Bowmore (nie zlikwidował jednak starej podłogi do słodowania jęczmienia). W 1989 roku Japończycy wykupili 35% akcji firmy. Firma Morrison Bowmore Co. wraz z trzema wchodzącymi w jej skład gorzelniami (Bowmore, Auchentoshan i Glen Garioch) weszła później w całości w skład japońskiego koncernu. Suntory wykorzystuje destylat z Bowmore do zestawiania swoich blendów. W Japonii działa również osobna sieć barów, w których oferowana jest wyłącznie whisky produkowana w Bowmore. Bary te nazwano „Bowmore Malt Houses”.
Zakład Bowmore posiada cztery zestawy alembików. Wykorzystuje do produkcji trunku wodę pochodzącą z Laggon, rzeki przepływającej przez torfowiska oraz tereny porośnięte paprociami i mchem. Trunek leżakuje w piwnicach znajdujących się poniżej poziomu oceanu, co nie pozostaje bez wpływu na jakość destylatu. Słód produkowany jest w Bowmore samodzielnie. Produkcja słodu pokrywa 30% zapotrzebowania. Bowmore posiada też własne złoża torfu, a torf przed rozpoczęciem słodowania jest nawilżany, by wydzielał więcej dymu.
Warto podkreślić, że Bowmore to jedyna ze Szkockich gorzelni, w której produkcja prowadzona jest od początku do końca na miejscu.
Około 40% destylatu przeznaczane jest w Bowmore do produkcji single malta. Udział beczek po sherry w procesie maturacji wynosi 30% (dane z 2002 roku).
Bowmore oferuje co najmniej kilkanaście oficjalnych wersji single malt, w przedziale wiekowym od 8 do 40 lat, w cenach od kilkunastu do kilku tysięcy funtów. Oferta jest więc bardzo różnorodna.
Destylarnia prowadzi Visitor Centre i przez cały rok przyjmuje gości.
Z zakładem Bowmore związanych jest kilka ciekawych historii. Na przykład w 1999 roku butelka 40-letniego Bowmore’a została skradziona we włamaniu do sklepu w Toronto (była to jedyna skradziona ze sklepu rzecz). Złodzieje za butelkę tę zażądali okupu w kwocie 3000 dolarów kanadyjskich.
Legendarną wersją wśród produktów Bowmore jest destylowana w latach 60. i trzymana ponad 25 lat w beczkach po sherry oloroso whisky Black Bowmore. Trunek zawdzięcza swoją nazwę prawie czarnej barwie.
Oferta Bowmore obejmuje poza tym następujące wersje whisky:
- Bowmore Legend (w niektórych krajach pod nazwą Bowmore Surf), bez określenia wieku na etykiecie, jej maturacja trwała 8 lat;
- Bowmore 17 years old;
- Bowmore Darkest – nieposiadający określenia wiekowego;
- Bowmore Claret – bez określenia wieku, leżakowany w beczkach po sherry i bourbonie przez 12 lat, następnie w beczkach po bordeaux przez 18 miesięcy;
- Bowmore 30 years old
- Bowmore Voyage, Port Casked – propozycje zakładu z 2000 roku
- Bowmore Dusk, Bordeaux Wine Casked – wersja doleżakowana w beczkach po bordeaux .

Poprawna wymowa słowa Bowmore:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |