Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Islay | Bunnahabhain

Bunnahabhain

Gorzelnia Bunnahabhain (wymowa „bunahaven”) powstała w odludnej okolicy wyspy Islay, na jej północno – wschodnim wybrzeżu, przy ujściu rzeki Margadale, nad cieśniną Islay. Zakład wybudowali farmerzy, bracia Greenlees (jako The Islay Distillery Co.), by zwiększyć zyski z uprawy jęczmienia. Nazwa zakładu oznacza „ujście strumienia”.
Realizację inwestycji bracia Greenlees zaczęli w 1881 roku. Kosztowała ich aż 30 tysięcy funtów, ponieważ w okolicy, którą wybrali na budowę zakładu poza znakomitym
 źródłem wody nie było nic – ani drogi, ani przystani, ani żadnej osady. Bracia musieli więc dodatkowo zbudować przystań, mieszkania dla pracowników i drogę do Port Askaig. W czasie trwania prac, na wpół ukończoną budowę zrównał z ziemią huragan, który zatopił też dwa statki ze sprzętem do budowy. W końcu jednak, w 1883 roku, prace zostały ukończone, zakład Bunnahabhain rozpoczął działalność i przyniósł pierwsze zyski. Po pół roku zysk z produkcji destylatu wyniósł 5 tysięcy funtów, a rok później już dwa razy tyle. To finansowe powodzenie właściciele zakładu zawdzięczali utalentowanemu menedżerowi gorzelni – człowiekowi o nazwisku Smith.
Po pięciu latach od powstania The Islay Distillery Co. połączyła się z Glenrothes Distilery ze Speyside, a z fuzji tej powstał Highland Distillers Co.
Bunnahabhain jest najłagodniejszym ze wszystkich maltów pochodzących z Islay. Na łagodność tego trunku wpływa fakt, że wykorzystywany do produkcji słód nie jest torfowany, ujęcie wody dla zakładu położone jest na wzgórzu i woda czerpana jest z niego w taki sposób, że nie przechodzi przez warstwę torfu.
Co ciekawe, destylarnia Bunnahabhain dała początek miejscowości o tej samej nazwie (zwykle bywa odwrotnie), która zaczęła powstawać wokół zakładu.
Do końca lat 70. destylat  z omawianej gorzelni służył tylko do zestawiania blendów (np. Famous Grouse i J&B). W 2002 roku była już dostępna oficjalna, 12-letnia wersja whisky Bunnahabhain. Na etykiecie pękatej, ciemnozielonej butelki tego trunku widnieje postać marynarza za sterem. Inne wersje rocznikowe Bunnahabhain są na rynku niezwykle rzadko spotykane.
Zakład posiada Visitor Centre, otwarte dla zwiedzających od marca do października.

Poprawna wymowa słowa Bunnahabhain:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |