|
Caol IlaZakład Caol Ila (wymowa „kal – ila”), wybudowany przez Hektora Hendersona w 1846 roku, usytuowany jest w kotlinie nad cieśniną Sound of Islay (dzielącą wyspy Islay i Jura), w pobliżu Port Askaig. Wyrażenie „caol ila” oznacza „cieśnina Islay”. Henderson wybudował zakład w tym właśnie miejscu, żeby zapewnić sobie wodę z pobliskiego jeziora Loch Nam Bam. To źródło wody użył nie tylko do produkcji whisky, ale także do wytwarzania energii i do chłodzenia.
Pierwszy właściciel Caol Ila nie był początkujący w branży – wcześniej był współwłaścicielem zakładu Littlemill w regionie Lowland. W przypadku Caol Ila nie odniósł jednak sukcesów rynkowych, prowadził tę gorzelnię przez dziesięć lat, aż zbankrutował.
W 1857 roku (według innych źródeł w 1863 roku) zakład Caol Ila stał się własnością firmy Bulloch Lade & Co. Firma ta w 1879 roku dokonała pierwszej modernizacji w dziejach Caol Ila, dzięki której moc produkcyjna zakładu wzrosła do prawie 700 tysięcy litrów rocznie.
W 1920 roku Caol Ila została sprzedana konsorcjum, które utworzyło firmę Caol Ila Distillery Co. Nowy właściciel przyczynił się do następnych ulepszeń w procesie produkcji whisky, co z kolei wpłynęło na zwiększenie wydajności zakładu.
Na początku zakład wykorzystywał własne, niedoskonałe nabrzeże portowe (wybudowane w czasach, gdy należał do Buldoch Lade & Co.), z którego beczki z destylatem eksportowane były za granicę i do innych regionów. Z czasem okazało się, że bardziej opłacalne jest korzystanie z profesjonalnych usług pobliskiego portu.
W 1927 roku destylarnia Caol Ila weszła w skład DCL. W latach 1972 – 1973 doczekała się kolejnej modernizacji – stare budynki rozebrano i zamiast nich postawiono zabudowania zachowujące co prawda dawny, oryginalny styl, ale bardziej funkcjonalne i większe. Dotychczasowe dwa alembiki zastąpione zostały sześcioma nowymi. Moc produkcyjna uległa wtedy podwojeniu. W 2002 roku zakład Caol Ila zużywał około 11 ton słodu w ciągu tygodnia.
Oficjalna, 12-letnia wersja Caol Ila pojawiła się w sprzedaży w latach 1988 – 1989, ale w 2002 roku była już właściwie nie do kupienia. Istnieje także wersja 15-letnia w serii Wild Life, 18 letnia oraz 20- i 21-letnia Rare Malts. Wiele różnych wersji rocznikowych jest dostępnych u niezależnych dystrybutorów.
Destylat Caol Ila wchodzi również w skład kilku blended whisky, m. in. Black & White, Bell’s 8 years old i Johnnie Walker Red Label.
Poprawana wymowa słowa Caol Ila:
Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.Zamknij powiadomienie
|
|