Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Islay | Caol Ila

Caol Ila

Zakład Caol Ila (wymowa „kal – ila”), wybudowany przez Hektora Hendersona w 1846 roku, usytuowany jest w kotlinie nad cieśniną Sound of Islay (dzielącą wyspy Islay i Jura), w pobliżu Port Askaig. Wyrażenie „caol ila” oznacza „cieśnina Islay”. Henderson wybudował zakład w tym właśnie miejscu, żeby zapewnić sobie wodę z pobliskiego jeziora Loch Nam Bam. To źródło wody użył nie tylko do produkcji whisky, ale także do wytwarzania energii i do chłodzenia.
Pierwszy właściciel Caol Ila nie był początkujący w branży – wcześniej był współwłaścicielem zakładu Littlemill w regionie Lowland. W przypadku Caol Ila nie odniósł jednak sukcesów rynkowych, prowadził tę gorzelnię przez dziesięć lat, aż zbankrutował.
W 1857 roku (według innych źródeł w 1863 roku) zakład Caol Ila stał się własnością firmy Bulloch Lade & Co. Firma ta w 1879 roku dokonała pierwszej modernizacji w dziejach Caol Ila, dzięki której moc produkcyjna zakładu wzrosła do prawie 700 tysięcy litrów rocznie.
W 1920 roku Caol Ila została sprzedana konsorcjum, które utworzyło firmę Caol Ila Distillery Co. Nowy właściciel przyczynił się do następnych ulepszeń w procesie produkcji whisky, co z kolei wpłynęło na zwiększenie wydajności zakładu.
Na początku zakład wykorzystywał własne, niedoskonałe nabrzeże portowe (wybudowane w czasach, gdy należał do Buldoch Lade & Co.), z którego beczki z destylatem eksportowane były za granicę i do innych regionów. Z czasem okazało się, że bardziej opłacalne jest korzystanie z profesjonalnych usług pobliskiego portu.
W 1927 roku destylarnia Caol Ila weszła w skład DCL. W latach 1972 – 1973 doczekała się kolejnej modernizacji – stare budynki rozebrano i zamiast nich postawiono zabudowania zachowujące co prawda dawny, oryginalny styl, ale bardziej funkcjonalne i większe. Dotychczasowe dwa alembiki zastąpione zostały sześcioma nowymi. Moc produkcyjna uległa wtedy podwojeniu. W 2002 roku zakład Caol Ila zużywał około 11 ton słodu w ciągu tygodnia.
Oficjalna, 12-letnia wersja Caol Ila pojawiła się w sprzedaży w latach 1988 – 1989, ale w 2002 roku była już właściwie nie do kupienia. Istnieje także wersja 15-letnia w serii Wild Life, 18 letnia oraz 20- i 21-letnia Rare Malts. Wiele różnych wersji rocznikowych jest dostępnych u niezależnych dystrybutorów.
Destylat Caol Ila wchodzi również w skład kilku blended whisky, m. in. Black & White, Bell’s 8 years old i Johnnie Walker Red Label.

Poprawana wymowa słowa Caol Ila:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |