Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Islay | Lagavulin

Lagavulin

Zakład Lagavulin pochodzi z XVIII wieku, kiedy na wyspie Islay rozwijało się nielegalne gorzelnictwo. Farmerzy i rybacy z wyspy, żeby zapewnić sobie dodatkowy dochód, poza sezonem, zimą, prowadzili nielegalne gorzelnie (w 1740 roku na Islay było ich dziesięć).
Obecny zakład Lagavulin powstał z połączenia dwóch gorzelni – Kildalton i istniejącej od 1816 roku Lagavulin. Nazwa zakładu („laggan mhoullin”) oznacza „młyn w małej dolinie” i ma związek z umiejscowieniem gorzelni na brzegu małej zatoki, która także nosi nazwę Lagavulin, niedaleko pozostałości po dawnej siedzibie władców wyspy,
XIV – wiecznym zamku Dun Naomhaig (Dunyveg).
Spółka zarządzająca zakładem została zarejestrowana w 1837 roku. Jej właścicielami była rodzina Grahamów (ojciec i syn) oraz James Logan Mackie (wuj Petera Mackie, zwanego „Niespokojnym Piotrem”, twórcy White Horse’a). Historia Lagavulin przez długi czas przeplatała się z historią pracującego obok zakładu Laphroaig. W latach 1847 – 1907 Lagavulin był agentem handlowym Laphroaig.
W 1875 roku moc produkcyjna Lagavulin wynosiła ponad 300 tysięcy litrów whisky rocznie. Firma Mackie & Co. stała się jedynym właścicielem tej gorzelni w 1890 roku.
W 1908 roku Peter Mackie, człowiek energiczny, uparty, znany z wielu pomysłów i innowacji, po zerwaniu współpracy z zakładem Laphroaig, odnowił kilka starych budynków i zainstalował w nich takie alembiki, jakie znał z zakładu Laphroaig. Następnie otworzył nowy zakład i nazwał go Malt Mill. Do słodowania używano w nim wyłącznie torfu, a do gotowego zacieru dodawano wrzosu. Mackie chciał w Malt Mill destylować taką samą whisky, jaka była produkowana w Laphroaig, okazało się to jednak niemożliwe – trunki różniły się od siebie. Malt Mill został zamknięty w 1962 roku, a jego miejsce pochłonęła rozbudowa Lagavulina.
Petera Mackie stworzył blenda White Horse - główny produkt spółki, którego podstawowym składnikiem jest destylat z Lagavulin. Mackie przysłużył się wyspie Islay także tym, że zapewnił jej pierwsze regularne połączenie ze stałym lądem, za pomocą małego parowca (nazwanego SS Pibroch).
Po śmierci Petera Mackie, w 1924 roku, firmę Mackie & Co. przemianowano na White Horse Distillers Ltd. W 1927 roku spółka ta stała się częścią DCL (późniejszego UDV).
Od czasu powstania Lagavulin przeszła modernizacje i rozbudowy (ostatnia modernizacja miała miejsce w 1996 roku), ale produkty zakładu niewiele się zmieniły. Ich smak i aromat bierze się z aromatycznych wodorostów, pokładów torfu i doskonale czystej wody z jezior zasilanych przez strumienie, używanej do produkcji. Warto podkreślić, że zanim dotrze do Lagavulin, woda ta przepływa przez prawie sto wodospadów.
Najczęściej spotykana na rynku whisky Lagavulin jest 16-letnią wersją single malt. Nie ma ona charakterystycznego dla wyspy Islay silnego zabarwienia torfowego.
16-letnia Lagavulin wchodzi także w skład serii Classic Malts. Jest najlepiej sprzedającym się trunkiem tej serii. Edycję Classic Malts urozmaicono o wersje Double Matured każdej wchodzącej w jej skład whisky. Wersje te przechodzą proces powtórnego leżakowania destylatu w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach. Lagavulin leżakuje w beczkach, w których wcześniej leżakowało hiszpańskie wino Pedro-Ximenez.
Destylat Lagavulin wchodzi w skład blendów MacLeod’s i Te Bheag. Jest podstawowym maltem firmy White Horse. Przy procesie produkcji w Lagavulin pracuje tylko 13 osób.

Poprawna wymowa słowa Lagavulin:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |