Whisky and Wine Place Logo
Zapraszamy do największego stacjonarnego sklepu z whisky w Polsce - kliknij!
Strona GłównaSzukaj
O autorze | Whisky | Nowości | Linki | Księga Gości | Zdjęcia | Downloads | Szkolenia | Kontakt


| Whisky | Whisky szkocka | Rodzaje Whisky | Whisky jęczmienne - Single Malt | Regiony produkcyjne | Wyspy | Highland Park

Highland Park

Zakład Highland Park, najdalej na północ wysunięta destylarnia w Szkocji, znajduje się na największej wyspie Orkadów - Pomona (zwanej też Mainland, czyli „stały ląd”), w pobliżu cieśniny Scapa Flow, w miejscowości Kirkwall, głównym mieście archipelagu, Orkadów.
Orkady składają się z około 60 mniejszych i większych wysp, z których tylko część jest zamieszkana. Pierwsze udokumentowane dowody nielegalnego gorzelnictwa w tej części kraju pochodzą z połowy XVIII wieku. Urzędnicy podatkowi na Orkadach pojawiali się rzadziej niż w innych częściach Szkocji. Przemytem zajmowały się tu nawet osoby będące miejscowymi autorytetami, jak burmistrz Kirkwall Thomas Traill z synem, a nawet pastor Magnus Eunson, założyciel destylarni w miejscu, gdzie teraz znajduje się Highland Park. Ponoć pastor chował beczki z whisky pod amboną i, korzystając ze swej funkcji duchownego, w pomysłowy sposób wyprowadzał policjantów akcyzy w pole. Podobna któregoś razu na plebani przykrył beczki wiekiem od trumny i udawał przed dociekliwymi policjantami, że odprawia pogrzeb. Nielegalną destylacją Eunson zajmował się przez 17 lat (1798 – 1815), aż w końcu został za to skazany, a gorzelnię pastora przejął John Robertson, któremu udało się wreszcie przyłapać sprytnego bimbrownika. W 1825 roku Robertson znalazł kupca na przejętą gorzelnię, Roberta Borwicka, swojego teścia. Nowy właściciel kupił też bezpośrednio sąsiadujące z nią grunty i zarejestrował zakład. Nadał mu nazwę Highland Park.
W 1883 roku whisky z Highland Park spotkała się z wyjątkowym uznaniem dostojnych gości statku „Pembroke Castle”, takich jak car Rosji oraz król i królowa Danii. Mieli oni okazję degustować ten trunek, ponieważ sir Donald Currie, który założył pasażerską linię morską Castle Line, podczas rejsu pierwszego parowca tej linii, przepływając przez Kirkwall zaopatrzył się w miejscową whisky. Podał ją gościom na przyjęciu na statku. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że nie pili nigdy lepszego trunku. Wiele lat później przyznał im rację Thomas Dewar.
W 1888 roku pracę w Highland Park rozpoczął syn menedżera Glenlivet Distillery – James Grant. Po dwudziestu latach Grant kupił zakład. W 1937 roku jego rodzina sprzedała Highland Park grupie Highland Distillers.
Za oficjalną datę założenia gorzelni Highland Park przyjmuje się rok 1798, wiec można ją uznać za jedną z najstarszych destylarni whisky w Szkocji.
Firma sama przeprowadza słodowanie jęczmienia, (podczas gdy większość pozostałych destylarni sprowadza słód z wyspecjalizowanych słodowni), a przy tym szczególnie dba o odpowiednio przeprowadzony proces słodowania. Korzysta z własnego urobiska torfu, stosuje torf stosunkowo młody i kruchy, pomieszany z wrzosem. W ten sposób otrzymywany słód miesza się z kupowanym poza wyspą słodem nietorfowym w proporcji 1: 4, po to, by stężenie fenoli wynosiło 20 cząsteczek na milion. Produkt tych zabiegów jest określany przez niektórych producentów blendów jako katalizator uwalniający smaki wszystkich destylatów wchodzących w skład zestawianego blenda.
Źródło wody do produkcji w Highland Park usytuowane jest niżej niż obiekt zakładu, więc woda musi być specjalnie doprowadzana pod górę. Zakład posiada dwie pary kotłów destylacyjnych, wszystkie o identycznych rozmiarach, a także 23 magazyny leżakowe, które mieszczą około 450 tysięcy beczek destylatu.
Highland Park produkuje kilka wersji whisky: 12-letni single malt (promowany od początku lat 70.) oraz wersję 18- i 25-letnią. Wydany został także 21-letni Bicentenary Vintage Reserve, destylacja 1977, który powstał z okazji 200. rocznicy działalności zakładu. Wyjątkową wersją dla bogatych smakoszy jest trunek 40-letni, destylacja 1958,  edycja limitowana (665 butelek). W skład zestawu za 2 tysiące dolarów wchodzi whisky w ręcznie wykonanej karafce, umieszczona w pięknej inkrustowanej szkatułce z drewna oraz książka o Orkadach i o whisky. Na każdym elemencie zestawu znajduje się autograf Jima Robertsona – menedżera zakładu.
Whisky Highland Park oferują niezależni dystrybutorzy.
Zakład posiada własne Visitor Centre, które warto odwiedzić także ze względu na malowniczość wysp szkockich.

Poprawna wymowa słowa Highland Park:

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie

Whisky, Whiskey: Szkolenia, Kursy, Degustacje

| O Autorze  | Whisky  | Nowości  | Linki  | Księga Gości  | Forum  | Zdjęcia  | Kontakty  | Downloads  | Szkolenia  | Mapa strony  | Polityka Cookies  |
| Degustacja cygar  | Degustacja whisky  |